Najprv kariéra, potom rodina! Číňanky si nechávajú zmrazovať vajíčka

V Číne rastie počet slobodných žien, ktoré si v zahraničí nechávajú zmraziť vajíčka. Ide o vzdelané ženy zo strednej triedy, ktoré si zvolili život bez partnera.

04.08.2017 14:30
Číňanka, práca Foto:
Mladé Číňanky uprednostňujú kariéru pred rodinou.
debata

Tieto ženy sú dôkazom rýchlo sa meniacej čínskej spoločnosti, žijú však mimo čínskch zákonov, napísal spravodajský server BBC.

Život bez partnera je rastúci celosvetový trend a Čína nie je žiadnou výnimkou. Peking v roku 2015 zmenil svoju politiku jedného dieťaťa na politiku dvoch detí, Čína však zároveň zažíva nárast ženskej pracovnej sily, ktorá sa chce sústrediť na svoju kariéru a odložiť založenie si rodiny.

Rastúci počet Číňaniek tak považuje zmrazovanie vajíčok za riešenie, ktoré by im mohlo umožniť mať všetko. Čínska vláda však slobodným ženám vajíčka zmrazovať zakazuje a výrazne obmedzuje aj liečbu neplodnosti.

„Nie som si istá, či chcem mať deti. Môžem si však nechať zmraziť vajíčka a ponechať si tak možnosť voľby v budúcnosti,“ hovorí štyridsaťročná žena z Pekingu, ktorá chce byť vymenovaná len ako ZZ. Vajíčka si nechala zmraziť v januári v Los Angeles.

Prudký rast čínskej ekonomiky umožnil ženám z miest úplne iný život, než žili ich matky a babičky. Môžu si budovať vlastnú kariéru, zaopatriť si majetok a užívať si napríklad cestovanie okolo sveta. Je to prvá generácia, ktorá má také výhody, je si toho vedomá a snaží si ich maximalizovať.

„Môžem kontrolovať všetko vo svojom živote a som šťastná za svoju nezávislosť,“ cituje sever ZZ, ktorá pracuje ako marketingová manažérka pre zahraničnú firmu. ZZ je milovníčkou výtvarného umenia s vášňou pre filmy a cíti, že má právo si takýto luxus užívať. Pre tieto ženy je zmrazenie vajíčok formou poistky. Nemusia ju nevyhnutne využiť, avšak dáva im možnosť rodinného života v budúcnosti.

Niektoré Číňanky si nechávajú vajíčka zmraziť, aby predĺžili svoju plodnosť do doby, než si nájdu vhodného partnera.

Štyridsaťročná Čang roky túži nájsť si muža a založiť si vlastnú rodinu. „Nájsť vhodného partnera je ťažké … muži hľadajú mladšie ženy, pretože chcú mať deti,“ uviedla. Vajíčka si nechala odobrať niekoľkokrát na Taiwane. Podľa Čang v tejto dobe ženy čelia väčším prekážkam pri hľadaní vhodného partnera.

"Čína prešla obrovskými zmenami. Po ekonomických reformách (v roku 1978) sa objavili veľké rozdiely v príjmoch … V minulosti mali všetci rovnaký príjem a sociálne postavenie. Moji rodičia si nemuseli kupovať dom, pretože im poskytli ubytovanie pracovné odbory. Faktory ako úroveň vzdelania tiež nehrali rolu (pri výbere partnera) … Ich sociálny kruh bol užší, "hovorí Čang.

Číňanky navyše čelia tlaku čínskej kultúry, v ktorej sa udržiavanie pokrvnej línie považuje za morálnu zodpovednosť. „Tým, že si nechám zmraziť vajíčka, ukazujem svojim rodičom, že deti nakoniec mať budem, ale pre teraz sa sústreďujem na iné priority,“ uviedla tridsaťjedenročná fotografka z Pekingu, ktorá si nechala vajíčka zmraziť v Los Angeles.

Uprednostnenie zmrazenia vlastných vajíčok pred adopciou podľa miestnej odborníčky poukazuje na zakorenenie koncepcie pokrvnej línie aj medzi čínskymi ženami.

Presný počet Číňaniek, ktoré procedúru v zahraničí podstúpili, je ťažké určiť, téma je však veľmi živá na miestnych sociálnych sieťach. Existujú chatovacie skupiny, ktoré nezadaným ženám radia, ako mať deti nekonvenčnými spôsobmi, vrátane zmrazovania vajíčok. Potenciálnu možnosť zárobku už vycítili aj poradenské agentúry pre pôrodnosť.

„Je to rastúca podnikateľská oblasť,“ uviedol Sammi Kwok z kalifornskej kliniky, kde si v poslednom období nechalo ročne zmraziť vajíčka približne 25 pacientok z Číny. Ich počet pritom každoročne rastie.

Procedúra však kvôli svojej cene zostáva skôr výsadou. Hoci je možné si nechať vajíčka zmraziť aj na Taiwane alebo v Kambodži, Spojené štáty zatiaľ zostávajú prvou voľbou. Len samotný zákrok tu pritom stojí 15 000 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vajíčka #zmrazovanie

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...