Ako prekonať u detí strach z tábora

Školáci si momentálne užívajú horúce letné dni a rodičia sa im snažia zabezpečiť čo najlepší program. Letné tábory sú dnes veľmi populárne, rodičia tak majú o starosť menej, čo s deťmi, kým sú v práci. Zvládne však pobyt v tábore každé dieťa?

22.07.2017 10:00
letný tábor, prázdniny Foto:
Rodičia by mali vyberať tábor podľa záľub a preferencií detí.
debata

Prázdniny sú v plnom prúde a vy by ste radi poslali dieťa do tábora. Na druhej strane si neviete predstaviť, ako si na nové prostredie zvykne bez vás. Obávate sa, že dieťa po príchode do tábora, bude chcieť ísť naspäť domov, prípadne sa mu tábor nebude vôbec páčiť. Rozmýšľate, kedy je ten najvhodnejší vek, aby ste mohli dieťa poslať do tábora? Správna odpoveď neexistuje. Existujú len spôsoby, ako ho na takýto pobyt pripraviť dopredu.

Každé dieťa je iné, to sa týka aj samostatnosti každého jedného dieťaťa. Niektoré sa dobre cíti v cudzom prostredí, berie to ako prirodzený jav. Naopak, nájdu sa aj také deti, ktoré sú viac ustráchané, spoločnosť cudzích ľudí ich desí a sú viac zvyknuté tráviť čas s tými istými ľuďmi. Nikdy nestrávili noc mimo vlastnej detskej izby.

Ak by sme radi poslali svoje dieťa do tábora, musíme si uvedomiť to, aké máme dieťa. Bojazlivé, hanblivé alebo spoločenské? Ak doteraz nebolo zvyknuté tráviť veľa času v spoločnosti cudzích ľudí a trávilo čas výhradne s vami, je dosť pravdepodobné, že tábor bude zo začiatku trošku problém. Treba si uvedomiť, že je iné, ak musíte zabaviť dieťa počas dňa. Horšie to už býva počas večera, keď sa deti chystajú spať. Vtedy môže nastať situácia, že dieťa nevie zaspať, plače, chýba mu rodič.

Tie deti, ktoré sú zvyknuté spať aj mimo domova, pravdepodobne problém nebudú mať. Stačí, ak sú zvyknuté prespávať u starých rodičov, rodiny alebo priateľov s deťmi. Takto zvyknuté dieťa by malo zvládnuť aj prvú noc v tábore. Odborníci tvrdia, že priemerný vek, v ktorom by ste už dieťa mohli poslať do tábora, je okolo ôsmich rokov. Ale aj také šesťročné dieťa, ktoré je zvyknuté na nocovanie mimo domova, môže ísť do tábora. Preto sa nedá jednoznačne potvrdiť, kedy je najhodnejší čas.

Otestuje dieťa mimo domova

Ak doteraz dieťa nestrávilo ani jednu noc mimo vášho domu, skúste ho dopredu na pobyt v tábore pripraviť. Vyrazte s ním k starým rodičom alebo známym, kde ho necháte na celý deň a noc pod ich dozorom. Predtým sa však s ním porozprávajte, dohodnite sa s ním, že strávi noc u nich, motivujte ho. Ideálne by bolo, keby v tom čase bolo dieťa aj s ostatnými rovesníkmi, ak máte v rodine viac detí, môže to byť pre ne zábava. Povedzte mu, čo budú robiť, aká zábava ho tam čaká a tiež ho usmernite, ako by sa malo správať mimo domova. Takto sami uvidíte správanie vášho dieťaťa.

Ak aj prvý pokus nevyjde, nevešajte hlavu. Treba to vyskúšať znovu, možno prvýkrát skúste prvú noc stráviť v dome aj vy, druhú noc sa s ním dohodnite, že vy pôjdete domov. Postupne ho môžete aj takouto formou pripraviť na pobyt v tábore, kde strávi až niekoľko nocí po sebe. Porozprávajte sa o programe

O tábore sa s dieťaťom porozprávajte. Naštudujte si program, ktorý ho tam čaká a prejdite si ho spoločne. Opäť ho upozornite na to, čo sa od neho očakáva a zároveň vyzdvihnite všetku zábavu, ktorú spoločne s ostatnými deťmi absolvuje. Nezabudnite mu spomenúť, koľko nových priateľov stretne. Nakoniec ho usmernite, ako to na takom tábore vyzerá a aké sú pravidlá.

Odborníci tiež odporúčajú rodičom, aby do tábora neposielali prvýkrát dieťa samé. Preto ak má súrodenca alebo kamaráta, s ktorým mi mohlo ísť, určite neoľutujete. Takto sa nebude cítiť samé a rýchlejšie si zvykne na nové miesto.

Možnosť si vybrať

Dôležitý je aj samotný výber. Dnes už existuje veľa druhov táborov, aj preto by bolo vhodné nechať výber na vaše dieťa. Ďalším pozitívom je aj fakt, že dieťa bude mať pocit, že si mohlo samé vybrať a to ho bude lákať ešte viac.

Zoznam je dôležitý

Nezabudnite na všetko, čo by dieťa v tábore mohlo potrebovať. Urobte si zoznam a spoločne začnite baliť kufor. Takto ho už dopredu pripravujete na cestu.

A čo všetko bude dieťa potrebovať? Okrem klasického letného oblečenia pribaľte aj dlhé nohavice, pršiplášť, aspoň dvoje plavky, tenkú vetrovku, pokrývku hlavy, slnečné okuliare, spodnú bielizeň, pyžamo, vhodnú obuv aj do lesa alebo na túru. Dôležité sú aj hygienické a kozmetické potreby ako zubná kefka a pasta, antibakteriálne mydlo, šampón, opaľovací krém s vysokým stupňom ochrany, hrebeň, repelent. Určite sa mu zíde aj fľaša na vodu, papierové a vlhké vreckovky. Starostlivo mu zabaľte preukaz poistenca a aj nejaké peniaze, ktoré môže potrebovať, či už na zmrzlinu alebo vstupné na kúpalisko.

Telefonovanie môže byť zradné

Určite si počas pobytu s dieťaťom zatelefonujete. Telefonáty by nemali byť veľmi dlhé, skôr sa pýtajte na zážitky a aktivity, domov príliš nespomínajte. Zo začiatku môže byť tých telefonátov aj zo strany dieťaťa viac, to však neprekáža. Dieťa si potrebuje zvyknúť a potrebuje počuť hlas rodiča. Samozrejme, ak je situácia kritická a vyžaduje si odchod z tábora, neváhajte. Spojte sa s vedúcimi tábora, spýtajte sa ich na názor a zakročte. Nasilu nechávať dieťa v tábore nie je dobrým riešením, pretože by si odtiaľ určite neodnieslo pozitívne zážitky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #letný tábor

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...