Lekári varujú: Bábätká nesmú med! Prečo?

Včelí med je predsa zdravý a prírodný. To je pravda. Faktom však je, že v prvom roku života môže byť pre dojčatá nebezpečný!

26.07.2017 15:00
med Foto:
Ilustračné foto.
debata

Lekári varujú rodičov pred včelím medom, dôvodom má byť botulizmus. Hoci je u dojčiat zriedkavý, môže byť pre bábätká nebezpečný!

Prečo ho nesmú?

Med je prírodný produkt, ktorý môže obsahovať baktérie zo životného prostredia. Práve tieto môžu byť pre dojčatá nebezpečné, ak med obsahuje clostridium botulinum, patogén, ktorý tvorí jed.

Čo je to dojčenský botulizmus?

Botulizmus je v podstate otrava jedlom. Ak je jed botulinumtoxín, ktorý môže vzniknúť z baktérií v mede, vstupuje do krvného obehu dieťaťa a spôsobuje ochrnutie všetkých svalov. Už malé množstvo týchto baktérií môže spôsobiť ochrnutie. Baktérie sa množia, explodujú a dochádza k zápche, rozmazanému videniu, svalovej slabosti v rukách a v nohách a nakoniec aj k respiračnej paralýze. Znamená to, že med môže byť pre bábo fatálny, rodičia si častokrát príznaky hneď nevšimnú a náhle prichádza k smrti.

Alternatíva

Hovorí sa, že zapálené bradavky treba potrieť medom. Lekári pred touto babskou radou varujú. Dojčatá by do svojich prvých narodenín vôbec nemali jesť med. Neskôr je už riziko minimálne. Na sladenie radšej používajte ovocné pyré, banánovú kašu alebo sušené ovocie.

debata chyba
Viac na túto tému: #jed #otrava #med #dojča #baktérie #ochrnutie #botulizmus

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....