Talent nezastaví choroba či postihnutie. Pomôžte nájsť Messiho aj Pottera

Vedeli ste, že jeden z najslávnejších futbalistov planéty Lionel Messi trpel v detstve vážnou poruchou? Pomoc odborníkov a okolia však prispela k tomu, že jeho talent sa rozvinul naplno.

20.07.2017 14:30
debata
Zakladateľ OZ Som iný Peter Ostružiar so synom... Foto: archív OZ Som iný
Zakladateľ OZ Som iný Peter Ostružiar so synom Samkom a Oliverom. Zakladateľ OZ Som iný Peter Ostružiar so synom Samkom a Oliverom.

Slávnemu futbalistovi vo veku osem rokov diagnostikovali Aspergerov syndróm. V čase puberty trpel hormonálnou poruchou, pre ktorú nepriberal na váhe ani nerástol. Pomohli mu napokon až lekári v Španielsku, kam sa presťahoval s rodinou.

Hoci nie celkom identický, ale podobný je aj príbeh šikovného Samka, ktorý je nepočujúci a žije na Slovensku. Od ôsmich rokov túžil hrať florbal. Túžbu začleniť sa do kolektívu zdravých detí mu znepríjemňovali obavy, že ho medzi seba nepríjmu. Podobného sa obával on, ale aj rodičia u trénerov. S podporou rodiny, priateľov, ale aj trénerov a učiteľov, najmä však vlastnou usilovnosťou Samko tieto obavy a prekážky zdolal. Spoločne s tímom to v roku 2016 dotiahli až na majstra Slovenska.

Takéto príbehy pripomínajú rozprávku o Harrym Potterovi. Ten okrem čarovania vynikal aj v metlobale. Bez podpory a dôvery profesorky McGonallovej by sa k nemu však nedostal. Všetci traja hrdinovia sa možno cítili ako outsideri, ale mali silnú motiváciu, sebadisciplínu, psychickú vyspelosť oproti rovesníkom. Niekto, kto v nich veril alebo im dal šancu, posilnil ich sebadôveru.

Pomôcť môžete aj vy

OZ SOM INÝ rozbehlo crowdfuningovú kampaň, aby mohlo v lete počas augusta hľadať talenty ako Messi, Samko, alebo Harry Potter na florbalovom tábore. Podporiť ich môžete napríklad aj vy. Darom na startlab.sk cez link www.startlab.sk/talenty. Ak sa rozhodnete výzvu aj zdieľať, použite #hladameMessiho

Podporovatelia môžu, podľa výšky príspevku, získať pitný režim a srdečný pozdrav detí z tábora. Budete sa môcť stať členom družstva osobností a v ich drese si zahrať turnaj počas florbalového tábora. Niekto si možno vyberie večeru so známymi osobnosťami – ambasádormi tábora – Robom Pappom, Zuzanou Haasovou, Dušanom Pašekom a Elenou Podzámskou, ktorí tiež pomáhajú hľadať Messiho. Alebo niekoho zaujme kurz slovenského posunkového jazyka pre jednotlivca alebo skupinu či škola florbalu pre 6-členný tím.

Občianske združenie SOM INÝ organizuje letný florbalový tábor ako súčasť svojho dlhodobého programu Integrácia talentov. Tábor bude prebiehať od 14. do 18. augusta 2017 v Trenčíne. Zúčastniť sa ho môže 60 detí – dievčatá aj chlapci od 7 rokov, zo špecializovaných škôl (so sluchovým postihnutím, s poruchou autistického spektra, deti s poruchami učenia), deti z detských domovov, ale aj zdravé deti. Vítaní sú aj učitelia, ktorí absolvujú tréning aktivít zameraných na florbal a jeho pravidlá. Pod vedením profesionálnych trénerov získajú know-how k vytvoreniu florbalových tímov na školách. Integračný rozmer tábora podporí tím odborníkov – tréneri, animátori, lekár, detský psychológ a špeciálni pedagógovia. Pripravený je aj bohatý sprievodný program.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #tábor #talent #Lionel Messi #florbal #Oz #Samko Ostružiar

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...