Prázdniny sa začali a deti potrebujú program! Aký a s kým?

Keď sa skončí škola, pre rodičov nastáva čas starostí. Čo si počať s deťmi?

03.07.2017 17:00
letný tábor, prázdniny Foto:
Čo s deťmi cez prázdniny?
debata

Ako to urobiť, aby hodnotne prežili prázdniny? Ako sa vyrovnať s pocitmi viny? Odpovede na tieto otázky sa pokúšajú dať experti, ktorí vysvetľujú, ako stráviť letné dni čo najlepšie. A je vhodné myslieť aj na adolescentov, ktorí nemajú byť ponechaní osamote, hoci sa toho dožadujú.

Než dáme deti do letného centra alebo ich zveríme pani na stráženie, je dobré nechať im pár dní pauzu. „Ideálne je dopriať im týždňovú prestávku spoločne s oboma rodičmi alebo s jedným z nich, aby si privykli na nový rytmus, čo deti zvládnu rýchlo,“ hovorí psychoterapeut Alberto Pellai z Milánskej univerzity.

Dôležité je tiež prejsť si s deťmi ich prázdninový program. "Je potrebné dať im najavo, že máte pre nich plán, v ktorom bude priestor aj pre spoločne strávený čas. Napríklad víkend prežívate spoločne a užívate si relax. A potom si s nimi naplánujte rekreačnú činnosť tak, aby nemali dojem, že sú pre vás záťažou, "citoval ho denník La Repubblica.

Možností výberu je našťastie dosť. Nie je tu len riešenie s pani na stráženie, sú tu aj letné tábory s výučbou jazykov alebo športovým zameraním a tiež môže prísť záchrana zo strany starých rodičov. Aká voľba je najlepšia?

„Ak majú rodičia možnosť umiestniť dieťa do tábora s výučbou cudzích jazykov, je to ideálna voľba, pretože tam sú dobre pripravení učitelia a deti majú možnosť nielen sa niečo naučiť, ale tiež stráviť čas s rovnako starými kamarátmi,“ uvádza psychoterapeut Pellai.

Letný tábor je vhodnou, avšak často dosť finančne náročnou voľbou. „Ďalším dôvodom, prečo dať prednosť práve niečomu takému, je to, že deti sú na čerstvom vzduchu. Inak je tu riziko, že zostanú zatvorené, najmä, ak je ponecháme u starých rodičov, ktorí dajú prednosť tomu, aby trávili čas v bezpečí domova. Ak ich necháme s pani na stráženie, nemôžeme predpokladať, že celý deň budú na ihrisku alebo v parku, naopak je tu opäť riziko, že strávi celé popoludnie sledovaním televízie alebo pri počítači,“ hovorí psychoterapeut.

Leto býva časom, kedy zapisujeme deti na rôzne nové kurzy, aby sa učili cudzie jazyky, športovali alebo sa venovali hudbe. Ale po toľkých mesiacoch v škole je to pre menšie deti príliš zaťažujúce. „Je absolútne nevyhnutné vyhnúť sa tomu, aby sa prázdniny stali pokračovaním školy. V letnom tábore síce sú aktivity tohto typu, ale sú ponúkané rekreatívnym spôsobom, nie tak, aby deti zaťažovali,“ hovorí Pellai.

Nechajme tiež deti, aby sa nudili, aby prežívali prázdniny objavovaním pocitu nudy, ktorý môže byť veľmi stimulujúci a kreatívny. „Nechajme deťom cez prázdniny voľný priestor, s ktorým sa vysporiadajú podľa ľubovôle,“ hovorí psychologička z rímskej kliniky Bambino Gesu Cristiana De Ranieriová.

„Mladí ľudia ukončili obdobie naplnené záväzkami. Keď prídu na rad prázdniny, mali by sa rodičia zbaviť nutkania napĺňať stále čas svojich detí nejakou činnosťou a dať im možnosť odpočívať, spať a zaoberať sa neorganizovanou činnosťou, niekedy sa aj nudiť,“ upozorňuje De Ranieriová.

Leto je tiež tým správnym obdobím, kedy môže dieťa podniknúť nejakú cestu s jedným z rodičov. „Najmä pre chlapcov, ktorí bývajú viac uzavretí, je užitočná spoločná niekoľkodňový cesta s otcom, pretože ten v priebehu roka doma najviac chýba. Aj pre otca je taká cesta príležitosťou, ako ukázať dieťaťu doteraz neobjavené zákutia sveta a nadviazať s potomkom dialóg,“ dodáva psychologička.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prázdniny

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....