Jazdec či youtuber? V letnom tábore sa dieťa môže stať kýmkoľvek

Aké tábory letia? Oplatí sa deti prihlasovať v predstihu? A čo prinesie jazykový tábor školákovi, ktorý angličtinu práve nemusí? Ak ešte stále neviete, akú aktivitu dopriať vašej ratolesti počas prázdnin, je najvyšší čas rozhýbať sa!

24.06.2017 17:00
jazdectvo, letný tábor, prázdniny Foto:
Najrýchlejšie sa vypredávajú špecifické tábory ako napríklad jazdecký.
debata

Začiatok júna priam nástojčivo pripomína, že školský rok sa blíži ku koncu. Skvelá správa pre deti! Ale čo pre nás, rodičov? Ako školákom zmysluplne vyplniť dva mesiace prázdnin? Letné tábory sa hlásia o slovo! Ich zamerania sú priam nekonečné. Od športových cez počítačové a umelecké až po jazykové.

Rodičia by mali vyberať tábor pre svoju ratolesť podľa záľub a preferencií. „Ide o to, aby dieťa vedelo, že v tábore je na správnom mieste, vo vhodnom prostredí a aby sa cítilo pochopené, nielen ,odložené' na leto,“ opisuje Jakub Hlaváč z cestovnej kancelárie Wachumbaa dodáva: „Väčšina detí chce chodiť do táborov, spoznávať nové prostredie, kamarátov, ale aj seba samého. A možno si konečne vyskúšať, aké je to byť na dlhší čas preč od rodičov.“

Čo letí?

Záujmy detí sú veľmi špecifické a už aj tie na prvom stupni dokážu povedať, čo hýbe ich svetom. A to sa odzrkadľuje aj pri výbere letných aktivít. Aké tábory sú hitom? „Všeobecne sa dá povedať, že najrýchlejšie sa vypredávajú špecifické tábory ako programovací, youtuber, eko tábor na farme, jazdecký… Je to sčasti spôsobené tým, že často majú obmedzenú kapacitu. Je prirodzené, že jazdecký tábor pre maximálne tridsať detí sa vypredá skôr, ako veľký teenage tábor pre sedemdesiat detí,“ opisuje Hlaváč.

A to je jeden z dôvodov, prečo by rodičia mali na rezerváciu miesta myslieť v predstihu. „Špecializované tábory sa napĺňajú v januári, vo februári, v máji a júni máme už obsadených 80 percent miest,“ uvádza Hlaváč. Ak majú rodičia a deti špecifické požiadavky na zameranie tábora, mali by skôr využívať first moment zľavy, než čakať na ponuky last minute. Nie všade sa ich totiž skutočne dočkajú. „My napríklad last minute tábory neponúkame, skôr zľavu na first moment,“ uvádza Hlaváč.

Tábory na zľavových portáloch

Aké sú ich ceny a zameranie?

  • Týždenný tábor so zameraním na šport, turistiku a kreatívne workshopy v Turčianskych Tepliciach kúpite za 179 eur.
  • 5-dňový jazykový tábor v Pezinku kúpite za 109 eur. V tábore sa vyučuje anglický jazyk Callanovou metódou.
  • Týždenný tábor v obci Hronec kúpite za 112 eur. Organizátori lákajú na táborovú klasiku – turistiku, šport, opekačky, nočné hry, výlet do Bystrianskej jaskyne.

Aby cudzí jazyk dieťa bavil

Špecifickou skupinou letných pobytov sú jazykové tábory. Čo od nich môžete ako rodič očakávať, ak máte doma školáka, ktorý nosí z angličtiny či nemčiny zlé známky? „Deti, ktoré majú problém s výučbou cudzieho jazyka v škole, väčšinou predmet nebaví, respektíve ich nenadchol spôsob, akým je prezentovaný. Výhodou jazykových prázdnin je forma, akou sa deti učia. Tu je práve veľký potenciál na vybudovanie pozitívneho prístupu k cudziemu jazyku u detí,“ opisuje Dominika Ďurišková z Volis Academy a dodáva: „V tábore sa môže zmeniť ich prístup k danému predmetu.“

Ako to napríklad v anglickom jazykovom tábore vyzerá? „Deti sa venujú výučbe približne 3 hodiny dopoludnia s prestávkami. Každý deň je určený inej téme, do ktorej sa ponárajú prostredníctvom interaktívnych hier, metódy výučby English for Fun či praktických úloh spojených s danou oblasťou,“ opisuje Ďurišková. Keďže do tábora prichádzajú deti s rôznymi znalosťami jazyka, sú rozdelené do kategórií – podľa veku aj jazykovej úrovne. „Pri menších deťoch sa slovenčina využíva viac ako pri tých skúsenejších. Rodičia ani ich ratolesti sa však nemusia báť situácie, že sa dieťa v tábore nedorozumie. Na druhej strane sú však program i výučba pripravené tak, aby boli účastníci čo najviac vystavovaní cudziemu jazyku vo viacerých formách.“

Rodičia by mali vyberať tábor podľa záľub a... Foto: SHUTTERSTOCK
letný tábor, prázdniny Rodičia by mali vyberať tábor podľa záľub a preferencií detí.

Nech sa hýbu!

Rodičia malých športovcov majú takisto na leto z čoho vyberať. V kurze sú tábory typicky letných aktivít ako plávanie, jazdenie na koňoch, lezenie, ale v ponuke sú aj finančne náročnejšie tábory ako golfový či tenisový. Veľký záujem je každoročne o tanečné tábory.

Športovo-plavecké tábory organizujú už niekoľko rokov v Banskej Bystrici. Čo deťom prinášajú? „Kempy a tábory sú určené pre deti od 5 do 15 rokov a venujeme sa v nich nielen oboznámeniu detí s jednotlivými druhmi športu, ale aj zvyšovaniu ich výkonnostnej úrovne. Snažíme sa v deťoch prebúdzať lásku k športu a zdravému životnému štýlu, zároveň ich motivujeme aj stretnutiami s úspešnými športovcami zo Slovenska aj zo zahraničia,“ uvádza Zuzana Pupišová zo Slovak swimming academy.

Ako vyzerá deň v takomto športovom tábore? „Program je naplnený 1 až 2 hodinami vo vode, kde sa venujeme nácviku a zdokonaľovaniu techniky jednotlivých plaveckých spôsobov, ako aj zvyšovaniu výkonnosti. Ďalej majú deti v programe široké spektrum športových a pohybových hier, venujeme sa gymnastike, atletike, ale aj netradičným športom, a to všetko aj s využitím zážitkového učenia,“ dodáva Pupišová.

Pre umelecké duše

Máte doma školáka, ktorý skôr siahne po štetci než kolobežke? Tábory s prívlastkom „art“ sú preňho ako stvorené. „Deti, ktoré sa hlásia do art táborov, baví tvoriť či experimentovať, povedané ich jazykom, "ulietať“. Sú vďačné za každú originálnu tvorivú aktivitu a podľa toho robíme aj program v takomto type táborov," približuje Jakub Hlaváč z CK Wachumba a pokračuje: „Umeleckí vedúci striedajú veľké množstvo workshopov a aktivít tak, aby malí umelci toho vyskúšali čo najviac. Napríklad, kresliť nemusia len štetcom a pastelkami, ale aj voskom či žehličkou, dokonca aj pomocou "klíčkov“ (landArt), keď si semiačka zasadia to rôznych útvarov a potom ich polievajú a sledujú, ako ich obraz rastie."

Zároveň však deti zisťujú, ako sa aj moderné technológie môžu stať súčasťou ich tvorivého sveta. „Máme workshopy na strihanie videí, mixovanie hudby, ale aj zaujímavé techniky "kreslenia“ pomocou smartfónu, ktorá sa volá light painting," dodáva Hlaváč.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #prázdniny #letný tábor

+ Nezabúdajte ani na preventívne prehliadky, je to dôležité.
Opatrnosť pri výdavkoch sa vyplatí, ušetrite pre...

+ Umývanie rúk je dôležité, avšak pozor na dehydratáciu a jemné ranky.
Partnerstvo vo financiách môže otvoriť nové...