Ste v rodine najmladšia? Smola! Úspech sa vám vyhýba!

Ste tá (naj)mladšia? Škoda! Úspech vám nebol pri narodení daný do vienka. Kariérny gén totiž v skutočnosti zdedil váš najstarší súrodenec - brat alebo sestra.

26.06.2017 17:00
súrodenci Foto:
Súrodenecká trojka. Učiteľ, sedvič a benjamín.
debata

Prvorodení vedú

To aspoň naznačilo nové súrodenecké pozorovanie. Provorodení majú až o 24 percent vyššiu šancu, že „skončia“ v pozícii CEO alebo inej „top-pozícii“, ako druhorodení. Ak čítate tieto riadky a ste v rodine najmladšie dieťa, máte smolu. Šanca, že budete kariérne rásť, je o 28 percent nižšia ako u vašich súrodencov. Ako „oneskorenec“ teraz potrebujete trochu útechy: Štúdia inštitútu IZA poukázala aj na to, že vo všeobecnosti ste samostatnejší ako vaši súrodenci.

Starší sú zodpovednejší

Sledovanie odhalilo aj iné zaujímavosti. Provordení sú emocionálne stabilnejší, prístupnejší a skôr preberú zodpovednosť ako ich mladší súrodenci. Práve tieto vlastnosti – svedomitosť, emocionálna stabilita a otvorenosť – umožňujú im väčšiu šancu dostať sa do vedenia.

Majú to ľahšie

Dôvody, prečo to majú starší súrodenci akési ľahšie, vedci presne nepoznajú. Veľký vplyv však môže mať práve výchova. Prvorodený má v prvých rokoch svojho života oveľa viac pozornosti, viac s ním rodičia čítajú, viac sa s ním hrajú, viac sa mu venujú. Týka sa to aj školy a domácich úloh. Rodičia ich berú „vážnejšie“ ako neskôr, pri mladších deťoch, ktoré už majú sklon domáce úlohy „flákať“ a rodičom na ne neostáva toľko času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #úspech #pozornosť #zodpovednosť #súrodenci

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....