Ako reagovať na zlé známky? Tvrdá kritika dieťa ubíja

Nie všetky deti nosia zo školy samé jednotky. Akceptujte možnosti svojej ratolesti a urobte spoločne plán zlepšenia.

23.06.2017 11:00
dieťa - vysvedčenie - výsledky - radosť Foto:
Dôležité je, aby rodičia akceptovali reálne možnosti a schopnosti svojho dieťaťa.
debata (4)

Sklamaní ako rodičia byť môžete, ale dieťaťu svoj smútok „tak okato“ neukazujte. Dieťa by bolo ešte viac sklamané a smutné. Deti nesú zle, ak rodičov sklamú, čo je prirodzené.

Nereagujte prehnate negatívne. Vďaka školským výsledkom si deti vytvárajú obraz o sebe a prehnané negatívne reakcie zo strany rodičov vedú k tomu, že tento obraz bude čoraz horší. Pod ťarchou zlých výsledkov je sebavedomie detí ubíjané a čoraz menšie. Nezhoršujte to ešte aj vy.

Osočovanie a tvrdé zákazy nič nevyriešia. Ak dieťaťu za to, že má zlé známky, veľmi striktne zakážete jeho koníčky či priateľov, má to zväčša negatívny dopad na život celej rodiny. Atmosféra doma „hustne“, ani dieťa ani rodičia sa necítia byť v „pohode“. Ak sa malému školákovi darí v nejakom športe či pri umeleckej činnosti, aspoň tu jeho sebavedomie rastie, nenadobudne pocit, že nič nedokáže. Práve tieto výsledky môžu na dieťa pôsobiť povzbudivo.

Rodičia musia zmenšiť tlak vyvíjavý na dieťa, navodiť pokojnú atmosféru. Nie všetky deti môžu zo školy nosiť jednotky – ide o to, aby ste akceptovali jeho možnosti a neočakávali zázraky.

Sústreďte sa na riešenia, nie na výčitky, ktoré vám padajú na jazyk. Spolu s dieťaťm vymyslite plán, ktorý sa bude páčiť všetkým zúčastneným, nielen vám – rodičom. Dôležité je, aby ste reálne zhodnotili šance svojej ratolesti – splnenie celkom malých cieľov sa podarí ľahšie a tým pádom dieťa výsledky dokážu povzbudiť do ďalšej práce.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #známky #vysvedčenie #zákazy

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...