Zoznamovanie na internete ohrozuje stále viac detí. Čomu čelia?

Čím ďalej, tým viac detí je vystavených rizikám, ktoré sú spojené so zoznamovaním sa na internete.

15.06.2017 17:00
deti, počítač, dieťa, Foto:
Viete, čo robí vaše dieťa pri počítači a na internete?
debata (1)

Počet detí, ktoré zdieľajú svoje intímne fotky a videá na internete, sa za posledných päť rokov zdvojnásobil a vzrástol na 15 percent. Polovica detí na internete komunikuje s neznámymi ľuďmi a tretinu z nich proťajšia strana požiadala, aby o vzájomnej komunikácii nikomu nehovorili. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v susednom Česku.

Z prieskumu vyplýva, že asi 60 percentám detí rodičia nelimitujú čas pobytu na internete a takmer rovnaké množstvo má vlastný počítač vo svojej izbe. „Prevencia a edukácia detí a v zdravej miere tiež dohľad rodičov sú pritom najdôležitejšími krokmi, ako zabrániť ich rizikovému správaniu na internete. Až 80 percent detí nemá nijako obmedzený prístup na nevhodné internetové stránky, aj keď k tomu v dnešnej dobe existujú jednoduché nástroje,“ povedal odborník na internetovú spoločnosť O2 Tomáš Minka.

Riziká zdieľania intímnych materiálov (tzv. Sexting) považujú zhruba tri štvrtiny detí za veľmi rizikové. Dospelí devianti si ale dokážu získať ich dôveru, manipulovať nimi a vydierať ich, povedal vedúci výskumného tímu Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečie. Čím ďalej viac prípadov podľa neho potvrdzuje, že sexting je problematický aj keď sa napríklad rozíde dievča s chlapcom, s ktorým zdieľalo svoje intímne fotky. Deti sa tak vystavujú nebezpečenstvu kyberšikany.

Fotografie tváre zdieľa podľa prieskumu v susednom Česku 67 percent detí. Poslať intímnu fotografiu vyžadoval niekto po 17 percentách detí, štvrtina ich vyhovela. Podľa Kopeckého často stačí, aby internetový kamarát dieťaťu ponúkol fotografiu a vydával ju za svoju. Deti potom často pošlú na oplátku svoju. „Pritom fotka tváre je najcitlivejší osobný údaj. Stačí, aby sa nasadila na akejkoľvek nahé telo a páchateľ môže začať dieťa vydierať,“ uviedol.

Z výskumu vyplýva, že schôdzku s neznámym z internetu by neodmietla polovica detí. Dve tretiny by sa o tom zverili rodičom, zvyšok by to povedal maximálne kamarátovi. Tretinu detí už o schôdzku niekto neznámy na internete požiadal a pätina z nich na ňu išla.

V prípade zneužitia intímnych materiálov majú deti ťažkosti sa niekomu zveriť, pretože je to pre nich veľmi citlivé, uviedol Kopecký. Dve tretiny rodičov sa tak o problémoch svojho dieťaťa nedozvedia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #internet #kyberšikana #ohrozenie #intímne zábery #zneužitie

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...