Naučte dieťa držať ceruzku čím skôr! Odborníčka vysvetľuje, prečo

Je potrebné, aby deti venovali čas aj kresleniu, modelovaniu s plastelínou a vo vyššom veku písaniu. Nielen tabletom a počítačom.

30.05.2017 15:00
debata

Je jasné, že väčšina z nás texty nepíše rukou, ale ťuká do klávesnice počítača. Napriek tomu písanie perom nie je v porovnaní s prstokladom úplný prežitok. Výskumy nachádzajú stále nové a nové výhody, ktoré so sebou prináša písanie perom.

Povzbudzujte dieťa v maľovaní či kreslení od... Foto: Pelikan
písanie, deti, kreslenie Povzbudzujte dieťa v maľovaní či kreslení od útleho veku.

„Plynulý pohyb píšucou rukou zapája do práce viac oblastí mozgu ako prstoklad. V laboratórnych skeneroch žiari mozog pri písaní rukou podstatne viac, než mozog niekoho, kto ťuká do klávesnice. Niet divu, prebieha tu naraz kontrola pohybu celej končatiny, tlaku pera na papier a zovretia ruky, zrakové rozpoznávanie už napísaného textu, premýšľanie nad tým, čo treba napísať ďalej. Celé sa to ešte zakončí rozpoznávaním vlastných chýb,“ vysvetľuje detská psychologička Gabriela Cviková.

Mnohé z týchto aktivít bude mozog využívať aj pri iných činnostiach. Sú nimi okrem iného zaväzovanie šnúrok na topánkach alebo jedenie príborom. A ak si ich celoživotným opakovaním uloží človek hlboko do mozgu, má vyššiu šancu, že o ne nepríde vo vysokom veku alebo pri chorobe.

Gabriela Cviková preto odporúča začať trénovať rozvoj jemnej motoriky s dieťaťom čo najskôr. "Viaceré štúdie ukazujú, že čím skôr sa deti naučia držať ceruzku, tým majú vyššie šance na akademický úspech. Preto je dôležité, aby sa deti nehrali len s počítačmi a tabletmi, ale venovali čas aj kresleniu, plastelíne a vo vyššom veku písaniu. Rodičia im v tom môžu pomôcť správnym výberom písacích potrieb, ktoré sú ergonomicky tvarované pre správny úchop.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #písanie #rozvoj #kreslenie

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...