Letíte na cestu s dieťaťom? Na čo dať pozor, kedy radšej neletieť

Odborníci neodporúčajú cestovať lietadlom s deťmi mladšími ako pol roka. Ohroziť ich môže veľká koncentrácia ľudí či striedanie teplôt.

28.05.2017 08:00
lietadlo, rodina, cestovanie, cestovanie s... Foto:
Cestovať s deťmi je vhodné až od určitého veku. Aj tie staršie však musíte očkovať.
debata

Pre deti od šiestich mesiacov do dvoch rokov sú už vhodné kratšie lety po Európe či do Turecka, deti by ale mali byť očkované. So staršími deťmi nie je problém vyraziť aj do exotickejších krajín, uviedol vedúci Centra cestovnej medicíny v Ostrave Rastislav Maďar a infektológ zo Sliezskej nemocnice v Opave Ivo Hiemer.

„Destinácie v exotickej cudzine je vhodné vyberať tak, aby nebolo malé dieťa vystavené riziku nákazy maláriou, horúčkou dengue, horúčkou chikungunya, žltou choroby a ďalším exotickým infekciám. Je vhodné voliť krajiny a oblasti, kde je úroveň zdravotníctva aspoň približne porovnateľná s tou, ktorú máme doma,“ povedal Maďar.

Pre porovnanie úrovne zdravotnej starostlivosti môže podľa neho slúžiť štatistika úmrtnosti detí do jedného roku veku.

Medzi najčastejšie zdravotné komplikácie, ktoré si deti z dovoleniek vozia, patrí akútna hnačka, kožné problémy a horúčkovité ochorenia. „Aj veľmi obľúbené destinácie ako napríklad Turecko, Egypt alebo Tunisko môžu byť rizikové. Egypt je stále Afrika, takže je potrebné sa tak správať. Okrem hnačkových ochorení je rizikom aj nákaza žltačkou typu A,“ povedal Heimer.

Najvyššia riziká nákazy sú podľa Maďara v strednej, západnej a východnej Afrike, ďalej v Južnej Amerike a južnej a juhovýchodnej Ázii. Všeobecne rizikovejšie sú poznávacie než pobytové zájazdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #dieťa #vek #hrozba #očkovanie

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...