Ale ja to chcem! Aj vaše dieťa miluje túto vetu?

Kričiace dieťa uprostred supermarketu či na detskom ihrisku... Oblieva vás pot a neviete si s ním poradiť. Váš trojročný anjelik čosi chce - a stoj čo stoj!

19.04.2017 11:00
Dieťa, hnev, krik, hádka, mama Foto:
Opäť máte problém v obchode?
debata (1)

Vaša ratolesť sa hodí o zem, pretože sa chce povoziť práve na tom autíčku, ktoré je obsadené? Scéna na verejnosti nie je to, čo by rodiča tešilo. Cíti sa trápne, pohľady okoloidúcich nie sú vôbec príjemné. Napriek tomu ustúpiť „malému tyranovi“ by bolo veľkou chybou. Pri nasledujúcej návšteve by sa totiž rovnaký scenár zopakoval.

Najmä staršia generácia zastáva názor, že deti treba v takom prípade ignorovať. Ale to nie je celkom správne. Položte si otázku: Ako by sa vám páčilo, ak by ste prežívali nejakú krúzu a vaša kamarátka by len mávla rukou a v podstate vás ignorovala? Hoci detské želania dokážu byť únavné, pár tipov, ako sa zachovať v podobných situáciách, existuje.

  • Ukážte svoju trpezlivosť a neoblomnosť v stanovovaní hra­níc
  • Všetky emócie sú povolené, ale nie každé správanie sa toleruje. Napríklad zlosť je emócia, ktorú vaše dieťa môže pociťovať. Ak vás však v návale zlosti udrie alebo hodí o zem hračku, tak to už dovolené nie je! Treba zakročiť a nenechať správanie bez povšimnutia
  • Slová detí neberte osobne! Ak „zúria“ tak dopážu byť smerom k rodičom naozaj kruté

Ako sa zachovať počas scény v obchode?

Nie je na mieste správanie dieťaťa zovšeobecniť slovami: „Vždy sa takto škaredo správaš v obchode, prečo stále niečo chceš…“ Lepšie je zareagovať: "Ja rozumiem, že si nahnevaný, ale tvoje želanie ti nemôžem splniť. A skutočne treba na tomto rozhodnzutí trvať. Dieťaťu môžete ponúknuť istú alternatívu. Ak zješ obed, môžeš si sám vybrať, aký dezert si po ňom dáš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #krik #vzdor

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...