Diktát detskej módy velí ružovú a belasú. Ako to vidia mamičky?

Nedávno sa jedno päťročné americké dievčatko sťažovalo prostredníctvom svojej mamy vo vedení známej módnej firmy. Dôvod, už ju nebaví obliekať sa stále do ružovej farby.

16.04.2017 08:00
školská móda - ako obliecť školáka - vizuálne... Foto:
Ako by vlastne mala vyzerať dievčenská či chlapčenská móda? Myslíte si, že by ju mali definovať farby a motívy?
debata

Šéf spoločnosti Gap, o ktorú išlo, prisľúbil dievčatku, že okrem tradičných farieb ružovej a belasej, ktorá desaťročia tvorí rozdiely medzi pohlaviami v detskom odievaní, zaradí do sortimentu aj viac neutrálnych či iných odtieňov.

Zaujímavosťou je, že podobný problém často vnímajú aj rodičia. Hoci stále sú spoemnuté farby v obľube, množí sa počet tých mamičiek (a prípadne aj otcov), ktorí nechcú navliekať svoje deti do šiat s potlačami princezien a v odtieňoch cukrovej vaty či naopak.

Ako to vnímajú slovenské mamičky?

Patrícia, 28 rokov

Mám trojročnú dcérku a nájsť pre ňu oblečenie, ktoré by nebolo ako z disneyovského kanála, nie je jednoduché. Ak aj niečo nie je ružové, určite na tom máte mašličky, flitre, alebo motívy nejakých populárnych postavičiek zo seriálu. Je mi jasné, že dieťa rastie a je zbytočné bazírovať na tom, čo mu oblečiem. Pár mesiacov a vyrastie z toho. Ale potešilo by ma, keby bol sortiment pestrejší a najmä, keby sa značky nesnažili tak zbytočne pohlavia detí rozdeľovať práve motívmi, obrázkami či farebnosťou.

Jana, 37 rokov

Moje dve deti nosili farby, ktoré sú populárne. U syna, ktorý je starší, to bola moja voľba a siahala som po tom, čo bolo dostupné. V prípade dcérky je to však, priznávam, aj o tom, čo sa páči jej. Je to taká malá straka. Akonáhle zbadá niečo, čo sa blyští, už sa pozerá tým smerom. Má päť rokov, ale je to parádnica a ja skrátka nedokážem odolať. Keď vidím, akú radosť jej robí obliecť si šaty s princeznovskou sukničkou, trblietavým motívom alebo mašličkami.

Martina, 35 rokov

Čo je zlé na tom, že sa mi páči, ak je môj syn oblečený chalansky. Mal fázu autíčok, potom prišli loďky a teraz máme dinosaurov. Takže podľa toho vyberám aj odevy, nielen hračky. Ako batoľa nemal asi žiadnu belasú vec na oblečenie, ale veľa sa u nás nosila tmavomodrá, šedá či zelená. Jasné, že si neviem predstaviť, že by som ho navliekla napríklad do ružovej košele. Aj keby bola v chlapčenskom oddelení. To sa mi nepáči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #pohlavie #detská móda #odev #farby #farebnosť

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...