Dokážem to? Dostanem dobrú známku? Aj deti sa boja zlyhania

Strach detí zo školy môže mať rôzne príčiny. Jednou z nich je strach z toho, či dokážu podať dobrý výkon.

09.04.2017 11:00
škola, deti, žiaci Foto:
Ako sa darí v škole vašej ratolesti?
debata (1)

Majú strach z písomiek, zo skúšania, z testov… Pritom hlavným problémom nie je blížiaca sa písomka či test, ale strach z toho, že dopadnú zle a podajú nedostatočný výkon. Nepríjemné myšlienky, ktoré sa dieťaťu s jeho zlyhaním vynárajú, sa môžu prejavovať aj fyzicky – bolesťou brucha, nevoľnosťou, hnačkou, bolesťami hlavy, potením. Nastávajú aj poruchy spánku, deti budia nepríjemné sny.

Čo má robiť rodina?

Atmosféra v rodine môže byť spúšťačom takéhoto strachu. Dokonca aj vtedy, ak si rodičia ani neuvedomujú, že by na dieťa vyvíjali nejaký neprimeraný tlak. Rodičovské sklamanie zo zlej známky, poznámok či iných problémov súvisiacich zo školskou dokádzkou deti rozpoznajú veĺmi dobre – podobne ako radosť rodičov z dobrej známky. Práve tieto prejavy rodičov môžu v dlhodobejšom horizonte problémy spustiť.

Ani neprimerané a časté porovnávanie s úspešnejším súrodencom či kamarátom deťom neprospievajú. Snažia sa, ale neprosperujú. Sú ustráchaní, pretože z každého porovnania vychádzajú ako porazení.

Prísna výchova, priveľmi zameraná na výkon dieťaťa spojená s rôznymi trestami, je takisto spúšťačom úzkosti v súvislosti so školou.

Rodičia sa musia v takom prípade zamerať na predmety, ktoré dieťa obľubuje, ktoré mu nerobia problém. Mali by mu pomôcť získať opätovné sebavedomie a následne spoločne pracovať na zlepšení v tom, čo im nejde. Aj tu však treba postupovať po malých krokoch a dieť apozitívne motivovať pri akomkoĽvek, aj najmenšom úspechu. Tak, aby sa ratolesť prestala báť školy a možného zlyhania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #deti #strach #škola

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...