Tínedžer v dome nemusí byť postrachom

Osvojte si zásady zvládania tínežera. A spolunažívanie môže prebiehať v relatívnom mieri.

17.03.2017 09:30
tínedžer, výchova Foto:
Ako zvládnuť tínedžera?
debata

Rešpektujte ho

Rešpekt je alfa a omega, ak chcete vychádzať so svojím tínedžerom. Žiadne podceňovanie, hysterické výstupy a večné hádky. Takisto zvážte komunikáciu a mieru hádok vo vašej spoločnej domácnosti. Hoci ste „naštvaná“ a máte chuť „zabíjať“, kroťte sa. Inak sa k ničomi konštruktívnemu nedopracujete.

Občas „prepočujte“

Ako rodič tínedžera treba občas niečo „prepočuť“, aby ste sa z toľkých poznámok „nezbláznili“. V rámci zachovania si duševného zdravia je jemná „hluchota“ na mieste. Podráždene reagovať na každú nevhodnú poznámku by vás vháňalo do neprestajných hádok a konfliktov. Navyše, majte na pamäti, že „po zlom“ toho veľa nevyriešite.

Hranice musia byť

Na druhej strane, ak stanovíte hranice, na tých treba trvať. Ich prekročenie netolerujte, vždy vyvoďte dôsledky. Tie by však mali byť primerané, aby mali nejaký účinok. Nekonečné zákazy či obmedzenia dieťa len utvrdia v tom, že sa vlastne stále dostane rovnako veľký trest.

Komunikácia znamená veľa

I keď komunikácia medzi vami a tínedžerom nejde ľahko, je na vás, aby ste sa ju snažili nadviazať. Problémy dieťaťa nezľahčujte, na druhej strane nerobne z maličkostí tragédie. Dôležitá je primeranosť, empatia, záujem, pochopenie a najmä láska. Každý deň si nájdite priestor na rozhovor o tom, čo sa deje v živote vášho tínedžera. Ak si navyknete na takýto rituál, bude pre vás komunikácia rokmi niečím „normálnym“ do čoho netreba nútiť ani jednu stranu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #hádka #komunikácia #tínedžer #empatia

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...