Žiarlivosť medzi súrodencami - čo môžete robiť

Keď sa na svet prihlási mladší súrodenec, musí si ten straší zvyknúť na fakt, že o pozornosť všetkých naokolo sa musí deliť. A to nemusí byť príjemné.

10.02.2017 09:00
deti, jasličky, jasle, hranie Foto:
Čo robiť, aby starší nežiarlil na mladšieho?
debata

Práve táto skutočnosť u detí spúšťa žiarlivosť. Ako situáciu v rodine uľahčiť?

Ak rodičia zistia, že starší súrodenec žiarli na mladšieho, ešte nie je dôvod na paniku. Často musí prejsť istý čas, aby si dieťa na túto situáciu zvyklo. Staršej ratolesti totiž neujde, že mladšie dieťa sa teší väčšej pozornosti či starostlivosti. A tak sa pozornosti dožaduje o čosi výraznejšie, môžu sa o slovo prihlásiť návaly plaču či zlosti… Čo robiť, aby dieťa na mladšieho súrodenca nežiarlilo?

Rozprávajte sa čo najviac

Deti cítia, že si ich všímate, ak s nimi hovoríte. Aj keď je deň s novorodencom náročný a únavný, vždy si treba nájsť čas aj na to staršie. Malo by vedieť, že je súčasťou vašej „novej“ rodiny, že ho neodstrkujete aj to, že bábätko potrebuje čosi iné než staršia ratolesť. Pomôžu aj historky z obdobia, keď bolo bábätkom vaše staršie dieťa, priblížite mu, že presne tak, ako sa teraz staráte o súrodenca, ste sa starali o neho.

Čas na maznanie

Aj staršie dieťa by malo vedieť, že za vami môže prísť kedykoľvek sa mu cnie. Čas na maznanie je preňho dôležitý, pretožo často vidí, ako nežne sa správate k bäbätku. A ono si pýta to isté. Počas dňa si nájdite pár minút, kedy budete len so starším dieťaťom, venujete mu všetku pozornosť a nič vás nebude obmedzovať. A najmä nie bábätko.

Nezľahčujte to

Dieťa sa bojí, trápi, chce vašu pozornosť, nevie, čo mu nová situácia prinesie. Nie je na mieste, ak príde s obavami za vami, aby ste jeho pocity zľahčovali. Vety ako: „Nesmieš to takto brať“ alebo „Prečo si taký zlý“ nie sú na mieste. Aj nepríjemné poznámky na adresu súrodenca pramenia zo strachu. Ak ho vždy „odbijete“ nejakou všeobecnou frázou, nemá prečo nadobudnúť pocit, že ho máte rovnako rada ako pred príchodom bábätka. Vždy ho vypočujte, uistite o vašej láske a takisto mu opíšte situáciu, ktorá zrazu nastala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiarlivosť #súrodenci

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...