Vianoce dajú zabrať peňaženke. Koľko minúť, aby sme to 'ustáli'?

Do príchodu Vianoc zostáva necelý mesiac. Ak ste ešte nezačali, zháňanie darčekov vám už v týchto dňoch určite prebehlo hlavou.

27.11.2016 07:30
vianočné nákupy, Vianoce, darčeky Foto:
Utrácať za darčeky - nie všetky domácnosti si môžu dovoliť veľké sumy.
debata

Nedávny prieskum v susednom Česku ukázal, že bežná štvorčlenná rodina investuje do vianočných darčekov sumu zhruba 11-tisíc českých korún (zhruba 405 eur). Prieskumy z minulosti na Slovensku hovoria o sume ešte vyššej – zvyčajne okolo 500 eur.

Pod stromčekom sa najčastejšie nachádza kozmetika, oblečenie, knihy, najdrahšie položky potom tvorí zvyčajne elektronika alebo v niektorých domácnostiach šperky.

Vianočné sviatky môžu byť skutočným náporom na rozpočet rodiny. Dôvodom totiž nie sú len darčeky – sviatky hojnosti nás nabádajú k tomu, aby sme si dopriali aj v rámci jedla. Aj menej ekonomicky zdatné rodiny sa práve počas Vianoc rozhodnú „plesnúť“ po vrecku či siahnuť na úspory, aby bol stôl plný jedla či alkoholu.

Podľa odborníkov je dôležité, aby sme na podobné momenty boli pripravené a pokiaľ je to možné, míňali peniaze rozumne. Vianoce sú síce krásny čas roka, ale túto krásu netvoria ani tak materiálne statky a hojnosť fyzická, ale rodinná nálada, spolupatričnosť a pokojná atmosféra.

Ako ste na tom vy?

Anna, 39 rokov (žije na vidieku, s manželom zarábajú mesačne 1200 eur v čistom, majú dve deti)
Samozrejme, že sa snažíme, aby u nás Vianoce boli o hojnosti. Ale nie je to jednoduché. S príjmom, ktorý naša rodina má a mesačnými výdavkami na domácnosť, automobil, detské potreby, školu či potraviny, nedokážeme ušetriť. Našťastie v čase Vianoc dostávame s manželom v práci bonusy – kedysi to bol celý trinásty plat, dnes je to sotva polovica. Ale aspoň niečo. A mám ešte odložené nejaké peniaze z predaja pozemku, ktorý som zdedila po rodičoch. V čase výnimočných sviatkov ako sú Vianoce, občas siahnem aj do tejto rezervy. Ale na darčeky neutrácame veľa, skôr sa snažíme, aby boli praktické a investujeme do vecí, ktoré potrebujeme. Pre deti vždy kúpim nejakú drobnosť pre radosť. Na nákup potravín a jedla minieme okolo 250 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #rodina #jedlo #Vianoce #darčeky #utrácanie

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....