Túžite otehotnieť? Jedzte viac celozrnných produktov!

Veľa žien túži po bábätku, avšak niektorým to dlhšie nie je dopriate. Dobrá správa na dnes: Celozrnné produkty vraj túto šancu výrazne zvyšujú!

02.11.2016 09:30
celozrnný chlieb Foto:
Áno celozrnnému chlebu.
debata

Toľko pozitív!

To, že sú celozrnné produkty zdravšie ako výrobky z bielej múky, nie je žiadna novinka. V konečnom dôsledku, obsahujú cenné balastné látky, antioxidanty, vitamíny, minerály, fenoly a minimalizujú mnoho zdravotných rizík.

Naplniť túžbu po dieťati

Ako však vyplávalo na povrch len prednedávnom, veľa celozrnných produktov toho dokáže ešte oveľa viac: Naplniť túžbu po dieťati! U žien, ktoré dávajú prednosť „celým zrnám“, je väčšia pravdepodobnosť, že otehotnejú. Naznačuje to aktuálna štúdia renomovanej Harvard Medical School, kde sa pozoroval vplyv diéty na úspešnosť pri umelom oplodnení.

Rozdiel je neporovnateľný

Do štúdie sa zapojilo 273 žien, ktoré (ne)otehotneli vďaka umelému oplodneniu. Rozdiel medzi ženami, ktoré počas dňa bežne konzumovali 50 g celozrnných produktov a tých, čo si ich dopriali menej ako 20 gramov, bol masívny. Kým v prvej skupine porodila každá druhá žena (53 percentná úspešnosť), v tej druhej sa z úspechu mohlo tešiť len 35 percent žien.

Výborná správa

Dôvodom je skutočnosť, že celozrnné potraviny majú pozitívny účinok na sliznicu maternice a tým aj na uhniezdenie vajíčka. „Práve implantácia býva kameňom úrazu mnohých žien a existuje na to veľa medicínskych pomôcok. To, že má strava bohatá na celozrnné potraviny na to taký silný vplyv, je dobrá správa,“ povedala doktorka Corinna Mann, vedúca lekárka z rakúskeho centra asistovanej reprodukcie Goldenes Kreuz.

Aspoň 50 gramov denne

Ženám, ktoré chcú otehotnieť, odporúča konzumovať aspoň 50 gramov celozrnných produktov denne. Toto množstvo zodpovedá dvom krajcom celozrnného chleba alebo polovičnej porcii celozrnných cestovín. Pravdaže, netýka sa to žien, ktorým bola diagnostikovaná celiakia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #celozrnné produkty #fenoly #sliznica maternice #uhniezdenie

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...