Čo robí najšťastnejší národ sveta inak ako Slováci?

Krajina s najvyššími daňami sa umiestňuje v rebríčkoch šťastia na najvyšších priečkach. Pre našinca takmer nepochopiteľné.

23.10.2016 14:00
rodina, výchova, šťastie Foto:
Útulnosť a atmosféra domova sa nedajú kúpiť.
debata (2)

A práve tu je niekde ten rozdiel, čo Dánov robí šťastných, hoci podmienky, klíma ani finančná situácia nie sú vždy ideálne.

Pestujú hygge

Spôsob života hygge sa dotýka výchovy, zariaďovania obydlia, prípravy jedla, vychutnávania času. Jessica Joelle Alexander Iben Dissing Sandahl vo svojej knihe Dánsky spôsob výchovy hovoria, že pre šťastie je potrebné výchova už od útleho detstva. Preto sa spoločný čas berie ako posvätný a všetci sa snažia vytvoriť atmosféru pohody a prikladať k nej polienko po polienku. Útulnosť a atmosféra domova sa nedajú kúpiť, je to snaha obyvateľov a Dáni to vedia. Večery strávené pri víne, čaji, sviečkach sú pre nich momenty, kedy zabudnú na všetko ostatné a užívajú si sami seba.

Žiadna pretvárka

V Dánsku platí zásada, že pohostinnosť pre návštevy je základné prikázanie, ale zároveň sa nikto nepretvaruje. Pozor, negatívnym ľuďom je jemne naznačené, že ponosovanie do príjemnej atmosféry nepatrí. Zábava, vtip a radosť sú to, o čo sa spoločne usilujú. Sťažovanie si nechávajú napríklad do MHD. Doma na to nie je priestor.

Teória zatvorených dverí

Toto je ďalšie dánske pravidlo. Po príchode domov, alebo po odložení úloh jednoducho zatvoria dvere za prácou. Nepotrebujú otvárať problémy, riešiť spory. Všetko počká, no hra s deťmi, večer s rodinou, alebo kúsok potešenia pri vychutnávaní jedla sú okamihy, ktoré si nezaslúžia poškvrniť starosťami. Tie ich čakajú po otvorení dverí na byte, no za nimi je posvätný priestor, ktorý patrí rodine.

Neriešia, čo sa nedá ovplyvniť

Plané reči sú v Dánsku považované za rúhanie. Obyvatelia naučení žiť v chladných podmienkach a v malorozmerných bytoch sa zameriavajú na pragmatické otázky a témy, ktoré môžu ovplyvniť. Prázdne reči nechajú iným národom, ktoré sa dokážu do nemoty zhrýzať nad nespravodlivosťou osudu a neustále nadávať. V týchto chvíľach Dáni radšej čítajú knihy, milujú sa pri sviečkach a robia to, čo ich napĺňa šťastím.

Vychutnávajú okamihy

Dáni si v ich filozofii hygge uvedomujú silu prítomného okamihu a snažia sa v každom momente vyťažiť čo najviac možného šťastia. K vareniu si dajú pohár vína, k upratovaniu pustia dobrú hudbu, k večeri zapália oheň v krbe… Nejde o žiadne drahé vymoženosti. Schopnosť spestriť si nenávratné, ale bežné okamihy života im je vlastná. Vštepovaná už od detstva a dedí sa ako štafeta. Dá sa však s trochou snahy naučiť aj vo vyššom veku a nielen v Dánsku, ale aj v slovenských domácnostiach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #domov #Dánsko #šťastie #hygge #pohostinnosť

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...