Modro-ružová párty pre budúcu mamičku!

Oslava bábätka ešte pred jeho príchodom na svet? Áno! Užite si párty na americký spôsob, naplánujte baby shower!

09.10.2016 17:00
baby shower, bábätko Foto:
Predpôrodné "baby showers" už prichádzajú aj k nám.
debata

Ak ste patrili medzi fanúšičky seriálu Priatelia, na „baby showers“ jeho hlavných predstaviteliek si určite spomeniete. Jednu si užila bláznivá Phoebe, ktorá čakala trojčatá, druhú zasa Rachel. Ani jedna oslava však nedopadla podľa plánu. Ako inak, veď išlo o komediálny seriál! A exmilenci na baby shower skrátka nepatria!

Hoci v našich končinách sa bábätko oslavuje až keď príde na svet, v iných kútoch sveta sa predpôrodné „baby showers“ tešia obrovskej popularite. Z USA či Kanady trend oslavy tehotenstva v kruhu kamarátok pomaly dorazil aj k nám. Prečo nie? Veď ide o príjemné okamihy, ktoré z budúcej mamičky urobia kráľovnú. Ozdobí sa šerpou, pohodlne sa usadí doprostred vyzdobenej miestnosti a rozbaľuje darčeky, ktoré jej prinesú pozvané kamarátky. Popíja sa šampanské (kto aké môže), jedia sa modro-ružové koláčiky a popri tom sa rozberajú všakovaké mamičkovské témy.

Ako baby shower zorganizovať?

Nefalšovanú americkú baby shower pre svoju kamarátku Beu usporiadala Elena Doricová pred vyše rokom. Žiadna povinnosť, ale príjemná zábava. Aj tá však musí ísť podľa plánu. „Najskôr som s tehotnou kamarátkou konzultovala možné termíny. Nechceli sme oslavovať priveľmi skoro, ale ani riskovať, že by na ňu prišla už s bábätkom v náručí. Ôsmy mesiac bol teda jasná voľba,“ opisuje prvé kroky pri plánovaní. Výhodou je, ak sa s oslávenkyňou poznáte dosť dlho na to, aby ste vedeli, koho pozvať. „V našom prípade vznikol mix mamičiek na materskej a pracujúcich dievčat, dokopy nás bolo trinásť. Snažila som sa prispôsobiť obom skupinám – jednoducho, nesmela chýbať vinea, ale ani víno,“ spomína organizátorka.

Budúca mama by mala len prísť a zabávať sa. Foto: SHUTTERSTOCK
baby shower, bábätko Budúca mama by mala len prísť a zabávať sa.

V predstihu treba zosúladiť termíny všetkých zúčastnených a rozposlať pozvánky. „Diskusiu o darčekoch sme riešili prostredníctvom e-mailu. Vyzbierali sme sa po desať eur a kúpili kôš na plienky s náplňami, prenosnú postieľku a drobnosti ako poháriky na mlieko, textilné plienky a kozmetiku pre novorodenca. Väčšina dievčat kúpila ešte nejakú osobnú maličkosť alebo priniesla občerstvenie. Nakoniec bolo všetkého viac ako dosť.“

Dôležitým prvkom baby shower je výzdoba, pri ktorej sa oplatí popustiť uzdu fantázii! A keď všetko nevyjde presne tak, ako ste si predstavovali, nezúfajte. Aspoň sa máte s kamarátkami na čom zasmiať. „Vázičky s kvetmi omotané farebnými plienkami a stužkou sa mi podarili. O čosi menej zapôsobili mini oblečenia pre deti rozvešané na oknách – vraj pôsobili ako ,vznášajúce sa bábätká z hororu'. Moju snahu však pozvaní hostia aspoň ocenili,“ opisuje s úsmevom.

Pri väčšom počte ľudí, keď sa nie všetci navzájom dobre poznajú, treba myslieť aj na počiatočné prelomenie ľadov. „Aby sa trochu rozprúdila zábava, pripravila som pár hier. Hádanie obvodu pása budúcej mamičky či počtu plienok v košíku išlo, paradoxne, najlepšie dievčatám, ktoré zatiaľ deti nemali. Zábava sa aj vďaka takýmto nápadom rozbehla a všetkým nám bolo na párty fajn.“

Rady, ktoré sa hodia

  • Tipy na dary nenápadne či nápadne zistite u budúcej mamy. Na príchod dieťatka sa teší neraz celá rodina, a tak treba vedieť, čo jej vo výbave ešte chýba a chcela by mať. Ako prekvapenie poslúžia skôr menšie darčeky.
  • Ak sa rozhodnete pre jeden hlavný dar, pri stanovovaní sumy, ktorú chcete vyzbierať, myslite aj na tých, ktorí možno práve nemajú veľa peňazí. Keď chce niekto investovať viac, môže doniesť ďalší vlastný darček. Netreba na nikoho ,tlačiť', každý dá, koľko môže.
  • Čo sa týka občerstvenia, je viacero možností. Organizátorka ho pripraví aj zaplatí sama alebo sa naň použije časť vyzbieraných peňazí. Takisto môže každý z pozvaných hostí priniesť niečo podľa dohody.
  • Pri výzdobe popustite uzdu kreativite, zaujímavé nápady sa dajú nájsť na internete. Ak máte vy alebo iné pozvané priateľky bábätko, ako pekné aranžmány poslúžia aj malé topánočky či iné kúsky oblečenia.
  • Nezabudnite na čo najpodrobnejšiu mapku s presnou adresou a opisom cesty autom aj hromadnou dopravou, označenými parkovacími miestami, autobusovými zastávkami. Vyhnete sa navigovaniu v čase príchodu hostí, keď budete mať plné ruky práce.
  • Ak je to možné, budúca mama by mala len prísť a zabávať sa. Všetko ostatné treba nechať na iných.

Ako si užila vlastnú baby shower Bea, mama ročného Tiborka?
Keď sa ma kamarátka Elena spýtala, či by som chcela baby shower, nadšene som súhlasila. Už predtým som sa na nejakých zúčastnila a vždy to bola zábava. Hoci starší ľudia mi občas naznačili, že ide o americkú hlúposť, ja som to tak nevnímala. Na začiatku tehotenstva mi bývalo zle, ku koncu som si zasa čerpala kvôli únave veľa voľna v zamestnaní, takže som medzi ľudí ani nechodila. Baby shower sa mi zdala ako skvelá príležitosť sa opäť stretnúť s kamarátkami. Navyše som nemusela ani pohnúť prstom, čo by som v tom čase už nevládala. Bolo preto skvelé, že sa celej organizácie zhostila kamarátka. Dary boli krásne a potešili ma, ale dodnes si najviac cením suveníry, ktoré mi zostali na pamiatku – pohľadnica so želaniami či stuha s odhadom obvodu môjho pása.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #príchod bábätka #ženský magazín MiA #baby shower

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...