Plač bábätiek znie podľa toho, z akej krajiny pochádzajú

Výskumníci z univerzity v nemeckom Würzburgu skúmali plač nemeckých, čínskych a kamerunských novorodencov a dospeli k záveru, že deti z rôznych krajín plačú inak.

31.08.2016 07:00
plačúce bábätko, bábo Foto:
Deti z rôznych krajín plačú inak.
debata (2)

Z dvoch uskutočnených štúdií vyvodzujú, že deti sa začínajú učiť materinský jazyk bezprostredne po narodení. Vedci, ktorí skúmali 55 novorodencov z Pekingu a 21 malých Kamerunčanov z kmeňa NSO na severozápade Kamerunu zistili, že ich plač sa viac podobá spevu, píšu nemecké weby. Podľa nich preto, že mandarínčina aj jazyk lamnso sú takzvané tónové jazyky. Tón, akým je slovo prednesené, má zásadný význam pre rozlíšenie významu rôznych slov, ktoré inak znejú rovnako.

Po tom, čo sa ukazuje, že už nenarodené deti v poslednej tretine tehotenstva rozpoznajú reč matky, začína vychádzať najavo, že už plač novorodenca má typické melodické znaky ovplyvnené okolím. Bábätká z Číny a z Kamerunu mala oveľa vyšší rozsah medzi najnižším a najvyšším tónom plaču než nemecké deti. Tiež začiatok a koniec tónu bol intenzívnejší. Vedci však ubezpečovali, že bábätká kvôli výskumu zámerne nerozplakávali. „Zaznamenávali sme len spontánny krik, väčšinou keď boli deti hladné,“ povedala podľa webu FAZ výskumníčka Kathleen Wermke.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #plač #krajina

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...