Deti chcú prázdninovať na plný plyn! Aké možnosti majú rodičia?

Aké tábory frčia u detí a prečo by v lete nemali úplne zabudnúť na školu? Prázdniny ponúkajú skvelé možnosti, tak si vydýchnite a užite si ich spolu s deťmi. Chce to len dobrý plán.

19.07.2016 07:00
Detská duša túži po zábave, radosti a aktivite.... Foto:
Detská duša túži po zábave, radosti a aktivite. V lete predovšetkým.
debata

Prázdniny – magické slovo, pri ktorom sa každý z nás pousmeje. Pred očami sa vynoria spomienky na bezstarostné dni detstva. Už o čosi menej bezstarostne vnímame slovo prázdniny v čase, keď sa z nás stanú rodičia. Osem týždňov je priam nekonečne dlhý čas a zmysluplne ho deťom vyplniť chce poriadnu dávku plánovania. Ale nedajte sa uniesť výlučne svojimi predstavami, pýtajte sa detí, ako by svoje dni voľna prežili najradšej. A prispôsobme ich svojim možnostiam.

Deti sa nevedia dočkať výletov k starým rodičom, k moru či pobytov v táboroch. „V mojej triede sa deti najviac tešia do táborov zameraných na niečo konkrétne. Medzi top patria tábory ako futbalový, turistický, enviro tábor, výtvarný či dokonca golfový,“ uvádza Mgr. Svetlana Biskupič Čikelová zo ZŠ Žitavská v Bratislave. Niektoré školy ponúkajú rodičom možnosť umiestniť dieťa aj do denného školského tábora, čo mnohí vítajú. „U nás v škole je takáto možnosť pre deti prvého stupňa. Prvé dva týždne prázdnin si mohli užiť školu z iného pohľadu. Organizovali sa výlety na okolité hrady či zámky, opekačky v prírode aj pobyty na kúpaliskách,“ uvádza Čikelová.

Stávka na istotu – starí rodičia

Rodičia v lete oveľa intenzívnejšie využívajú „služby“ starých rodičov ako počas školského roka. „V mojej triede mám veľa detí, ktorých starí rodičia bývajú mimo Bratislavy, či už na dedinách, alebo v malých mestách. Pre deti je to príležitosť stretnúť sa s rodinou, bratrancami a sesternicami, takže ožívajú ich sociálne kontakty,“ opisuje Čikelová. Samotný čas strávený so starými rodičmi je nenahraditeľný. Stará mama či dedko majú zväčša na vnúča viac času ako mama či otec počas roka. „Deti sa spolu s nimi starajú o zvieratá, chodia na prechádzky do lesa, pomáhajú pri pečení či zaváraní, učia sa sadiť rastlinky. Často sú takéto spomienky pre ne vzácnejšie a farebnejšie ako zážitky z pláže pri mori,“ uvádza Čikelová.

Učiteľka Mgr. Svetlana Biskupič Čikelová. Foto: archív S. B. Č.
Mgr. Svetlana Biskupič Čikelová Učiteľka Mgr. Svetlana Biskupič Čikelová.

Nech sa hýbu!

Leto a šport by mali patriť k sebe akosi automaticky. Štatistiky však hovoria inou rečou. „Aktuálne sa obezita pohybuje na hranici 5 až 10 percent detskej populácie a stále rastie. Jedinou cestou, ako predísť pribúdajúcej civilizačnej chorobe, je pravidelná športová aktivita od útleho veku,“ hovorí Michala Danková, manažérka Sport Kids Academy v Bratislave. Letných športových táborov je neúrekom a je namieste, aby rodičia zvážili aj túto možnosť. Nejde pritom o to, aby dieťa drelo hodiny na tenisovom kurte či v plaveckom bazéne. „Aj pre deti, ktoré nemajú vypestovaný aktívny vzťah k športu, sú takto zamerané tábory vhodnou voľbou. V našej ponuke máme tábory, počas ktorých je celotýždňový program prispôsobený športovo aj edukačne tak, aby bol pre deti predovšetkým zábavný, nie vyčerpávajúci. Podnety počas dňa aj celého týždňa majú deti rozdelené na niekoľko aktivít. Zdokonaľujú sa v plávaní, atletike, loptových hrách… Športové disciplíny sú v takýchto táboroch vedené formou hry, takže deti ich berú ako zábavu,“ dopĺňa Danková.

Prázdniny a učenie – áno či nie?

Ak vaša ratolesť zo školy nepriniesla ukážkové vysvedčenie, je namieste, aby sa do zošitov pozerala aj počas prázdnin? „Z môjho pohľadu by sa mali venovať učeniu všetky deti, bez ohľadu na známky na vysvedčení. Odporúčam rodičom mojich žiakov – druhákov, aby sa učeniu venovali hravou formou. Deti, samozrejme, nemusia sedieť za stolom a učiť sa ako cez školský rok. Stačí sa poobzerať okolo seba a využiť prostredie, kde sa rodičia s dieťaťom aktuálne nachádzajú a vymyslieť jednoduché úlohy či pozorovania, vďaka čomu si poľahky zopakujú matematiku, slovenčinu, prírodovedu či vlastivedu.“

Dôležité, najmä u menších detí, je čítanie, tomu sa treba venovať aj počas prázdnin. „Mojim žiakom dávam za úlohu prečítať cez prázdniny minimálne jednu rozprávkovú knihu podľa ich výberu. Odporúčam rodičom, aby sa vypytovali detí, čo čítali, aké postavy v príbehu vystupovali, ako sa volali, ako sa správali, čo bolo pekné, čo škaredé, kde sa dej odohrával. Hlavne u ,začínajúcich‘ čitateľov je dôležité, aby sa im rodičia v tejto oblasti venovali aj počas prázdnin.“

Opäť do školy!

Každé dieťa prežíva návrat do školy po svojom a je úlohou rodiča odhadnúť správny čas, kedy treba malého školáka na návrat do lavíc nastaviť. „Školu by mali rodičia spomínať aj počas prázdnin, motivovať dieťa rozhovormi o kamarátoch, spomenúť si na pekné zážitky z uplynulého roka, na niečo zaujímavé, čo sa naučili… Najneskôr v posledný prázdninový týždeň by mali rodičia s deťmi nakúpiť pomôcky do školy, prezrieť si nové učebnice. Ak má dieťa počas leta voľnejší režim, čo sa odchodu do postele týka, treba ho postupne pripravovať na ranné vstávanie a zabehnutý režim počas školského roka.“ Dôležité je rozprávať o škole aj počas prázdnin pozitívne. „Len žiadne zastrašovanie. Návrat do školy nemá byť pre dieťa strašiakom.“

Pozor na letné úrazy detí
Podľa údajov Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v mesiacoch júl a august minulého roka zasahovali pri detských poraneniach až 1 337-krát, čo je o 20 % viac oproti predošlému roku. Denne záchranári ošetrili priemerne 22 detí. Podľa Úradu verejného zdravotníctva za väčšinou úrazov stoja pády – 56 percent. Štyri z piatich detí majú skúsenosť s úrazom, každé druhé zranenie musel ošetriť lekár.

Za koľko do tábora?

Ceny detských táborov sú rozdielne. Za týždenný golfový tábor rodičia zaplatia priemerne 250 eur, za tanečný tábor okolo 150 eur. Detské letné tábory stále ponúkajú aj zľavové portály. Tu sa dajú nájsť týždňové tábory od 139 eur, zamerania táborov sú široké – agroturistický (139 eur/týždeň), tenisový (179 eur/týždeň) či tanečný (139 eur/týždeň). Rozdielne sú ceny denných táborov v jednotlivých mestách – kým v Bratislave stojí jeden deň priemerne 20 eur, vo Zvolene či v Poprade nájdete tábory za 13–15 eur na deň.

Ako prežiť leto s deťmi bez úrazov:

  • Na bicykel, korčule či skateboard zabezpečte deťom potrebné bezpečnostné vybavenie – prilbu, chrániče, reflexné prvky.
  • Pri vode majte deti stále na očiach a používajte plávacie pomôcky.
  • Púšťajte ich len na trampolíny so zábranami a nenechávajte ich skákať viaceré naraz.
  • Chráňte deti pred úpalom pokrývkou hlavy a nevystavujte ich priamemu slnku, najmä v obedňajších hodinách.
  • Nezabudnite na ochranu pokožky krémom s vysokým UV faktorom.
  • Na prechádzky používajte pevnú obuv minimalizujúcu riziko pošmyknutia a pádu či podvrtnutia chodidla.
  • Deti poučte – ak okolo nich lieta osa alebo sršeň, treba zostať v pokoji a neoháňať sa.
  • Upozornite ich, aby v prírode nekonzumovali plody, ktoré nepoznajú.
  • Na výlety si so sebou vždy berte lekárničku a mobil.
  • Nepreceňujte svoje schopnosti ani schopnosti svojich detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #deti #prázdniny #ženský magazín MiA

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...