Striedavá sprcha, masáž a olejčeky. Zbohom, tehotenské strie!

Môžu byť modré, červené alebo fialové - v žiadnom prípade nie sú pekné a sú nočnou morou každej ženy.

16.05.2016 15:00
tehotná žena Foto:
Strie sa, žiaľ, netýkajú len tehotných žien.
debata

V lekárskej terminológii sa nazývajú ako strie a trápia mnoho tehotných žien. Vyskytujú sa nielen na bruchu, ale aj na bokoch, zadku, prsiach a stehnách. Silné rozťahovanie väzivového tkaniva spôsobuje na pokožke trhliny.

Kto je v rizikovej skupine?

Smutná skutočnosť je, že strie sa môžu vytvoriť hocikomu a ženám kedykoľvek, nielen počas tehotenstva. Dokonca ani tie, čo mali šťastie a počas prvého tehotenstva sa im strie vyhli, nemusia mať počas ďalších tehotenstiev toľké šťastie. Tak či tak, sú niektoré faktory, ktoré vznik strií podporujú. Patrí sem slabé spojivové tkanivo, viacpočetné tehotenstvá a zvýšenie telesnej hmotnosti počas tehotenstva. Navyše, mladšie tehotné ženy trápia častejšie ako ženy po 30-tke, pretože kolagén obsiahnutý v spojivovom tkanive v ich prípade ešte nie je taký stabilný.

Ako sa im vyhnúť?

A dá sa to vôbec? Odpoveď na túto otázku vôbec nie je povzbudzujúca, pretože istá, stopercentná ochrana proti striám vlastne neexistuje. To však ešte neznamená, že sa sa budeme nečinne prizerať, ako sa tvoria. Existuje pár užitočných tipov, ako strie aspoň zmierniť.

Kožné oleje na tehotenské bruško

Liekom proti striám, ktorý sa teší veľkej obľube medzi tehotnými ženami, sú kožné oleje. Pomáha jojobový, mandľový, nechtíkový a olej s vitamínom E. Oplatí sa masírovať ich do pokožky brucha už na začiatku tehotenstva, aby bola koža permanentne hydratovaná. Odporúča sa masírovať oleje tesne po sprchovaní, pričom aplikovať ich treba ešte niekoľko mesiacov po pôrode.

Dva prsty a krúživé pohyby

Spolu s olejmi sa od tretieho mesiaca tehotenstva odporúča dvakrát denne masáž proti trhlinkám. Ohrozené miesta treba masírovať dvoma prstami, pomôcť však môže aj kruhová masáž pomocou špongie či suchou kefkou.

Striedavá sprcha

Striedanie studenej a teplej sprchy stimuluje krvný obeh, posilňuje imunitný systém a napína pokožku. Začína sa studenou vodou, nasleduje teplá „spŕška“, pričom smeruje sa od nôh k prsiam. Pri prevencii proti striám stačí teplotu sprchy zmeniť tri až päťkrát každé ráno.

Peeling proti striám

Aj peeling môže preventívne účinkovať proti striám. Odporúča sa ho aplikovať dvakrát týždenne. Rozprúdi krvný obeh a posilní pokožku.

Pestovať šport

Veľa pohybu pomáha, a najvhodnejšie je v tomto prípade plávanie a gymnastika.

Pozor na výživu

V boji proti striám netreba zabudnúť ani na výživu. Predovšetkým tehotné ženy by mali byť opatrné, mali by užívať veľa vitamínu E. Nachádza sa v orechoch, olejoch, čiernych ríbezliach, sladkých zemiakoch a mangu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #strie #brucho #kolagén #trhlina #väzivové tkanivo

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...