Tínedžeri v ohrození! 5 problémov, ktoré by ste ako rodič mali zvládnuť

Generačný rozdiel, iný pohľad na svet, bezstarostnosť kontra úzkostlivá zodpovednosť. Aj vám to pripomína vzťah s vašimi deťmi?

08.05.2016 17:05
tínedžer, kola, čipsy, televízor, hra,... Foto:
Tínedžeri sú dnes často posadnutí svojím vzhľadom. Mnohí sa nedokážu slušne správať.
debata (1)

Nie je nič zvláštne, ak rodičia vnímajú, že ich ratolesti sú nastavené celkom inak ako boli oni. Doba sa mení, prístup k informáciám, otvorenosť svetu, technologická revolúcia – to všetko formuje súčasnú generáciu tínedžerov. Nie vždy v pozitívnom svetle. Na rodičovských pleciach zostáva zodpovednosť vývoj a dospievanie ustrážiť. Aké sú najčastejšie hrozby, ktorým môžu tínedžeri podľahnúť a ktoré by ste mali odvrátiť hneď v počiatkoch – teda začať už v školskom veku!?

Neslušné správanie

V tomto prípade platí, čo sa naučíš odmala… Takže, ak ste svoje dieťa viedli k slušnému správaniu odmalička, je vysoká šanca, že tieto návyky si uchová. Dnes je čoraz častejšie vídať mladých (ale aj starších), ktorí nedokážu pozdraviť, nepoznajú slovko ďakujem. Chlapci nemajú v sebe potrebu galantnosti a pomoci dievčatám. Mnohí sa nedokážu postaviť v autobuse, keď vôjde starší človek. Otázka znie, či niečo podobné sa mohli naučiť doma. Ak nie, často ide o vplyv kolektívu, potrebu nevyčleňovať sa tým, že sa budem správať slušne a milo – lebo mladosť je aj drzosť. Skúste však svojmu dieťaťu vysvetliť (a pravidelne vysvetľovať), že milé a vychované správanie je výnimočné a exkluzívne. Práve ním sa odlíšia od davu a budú vnímaní pozitívnejšie.

Pocit ekonomickej nadradenosti

Možno patríte medzi ekonomicky zabezpečené domácnosti. Vy si peniaze vážite, lebo poznáte ich cenu. Ale váži si ich aj vaše dieťa? Ak sa v škole, alebo v kolektíve nadraďuje nad ostatných lebo má tenisky za 130 eur a najnovší iPhone, niečo ste spravili zle. Dieťaťu musíte pravidelne vysvetľovať hodnotu peňazí. Nie je dobré vyhovieť mu vždy, keď požiada o vreckové alebo chce kúpiť nejakú novú hračku či technickú vychytávku. Peniaze by mali slúžiť na štúdium, krúžky, športovú výbavu, spoločné rodinné dovolenky, ale na prehnané hýčkanie svojej ratolesti dávajte pozor. Stanovte si finančné pravidlá a ich zmysel sa neostýchajte dieťaťu aj slovne a opakovane vysvetľovať.

Zosmiešňovanie iných

Častý problém dnešných (ale aj niekdajších) tínedžerov – skrátka porovnávanie a zosmiešňovanie či utláčanie slabších je staré ako ľudstvo samo. Tínedžeri dokážu byť v tomto smere veľmi krutí a niekedy je naozaj ťažké ustrážiť, aby vaše dieťa neskončilo v partii, ktorá začne tyranizovať spolužiaka. Základom, aby sa tak nestalo, by však mala byť vaša výchova. Rovnosť a upozorňovanie na to, že nikto by sa nemal nad nikým povyšovať – to je mantra, ktorú by ste dieťaťu mali vštepovať už od pieskoviska. Ak podobný problém už nastal, musíte s dieťaťom hovoriť, prípadne využiť aj služby výchovného poradcu.

Posadnutosť fyzickým vzhľadom

Hrozila najmä dievčatám, ale dnes čoraz častejšie sú v ohrození aj mladí chlapci. Dôvod je jasný – vizuálna digitálna doba plná „dokonalých“ vzorov na internete. Ak si vaše dieťa raz za čas urobí selfie a zverejní ho na svojom Facebooku, ešte nemusíte biť na poplach. Ale pokiaľ tínedžerka trávi hodiny v kúpeľni a viac ju zaujíma nové tetovanie alebo nadviazanie umelých vlasov než škola, je zle. Otázka znie, či je podobná situácia vôbec v danom veku už riešiteľná. Pomôcť môže asi len komunikácia a opakované vysvetľovanie dôležitých atribútov osobnosti človeka. Snáď tie slová prídu aj ku zrkadlu.

Podľahnutie ideológii

Aj posledné voľby ukázali, že mladá generácia je náchylná podľahnúť nezmyselným, hlúpym a bohužiaľ aj nebezpečným ideológiám. Dôvodom je v tomto smere akýsi pocit rebélie, ale tiež neznalosť histórie, nedostatok informácií z domáceho prostredia o tom, aké škodlivé a zlé sú radikálne názory akéhokoľvek druhu. Dieťa v tomto smere musíte viesť odmalička. Nebojte sa s ním hovoriť o histórií, o politike. Vysvetľujte mu, ako sa veci majú, skúste ho zapojiť do diskusie a nechajte argumentovať. Rovnako argumentujte aj vy. Dobrým sluhom však môže byť aj film či kniha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #problém #hrozba #tínedžer #zivot #dospievanie

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...