Prechladnutá mamička! Je dojčenie pre bábo bezpečné?

Patríte k dojčiacim matkám, ktoré prechladli a pýtajú sa: Môžem aj v takom prípade dojčiť? Nakazím bábätko? Bude to bezpečné? Čítajte!

25.04.2016 11:00
deti, dojčenie Foto:
Dojčiť? Áno!
debata

Odpoveď je upokojujúca

Vo väčšine prípadov je dojčenie aj v takomto prípade bezpečné, pretože dieťa má v priebehu prvých šiestich mesiacov života takzvanú pasívnu imunitu. Novorodenec ju získava vďaka matke a funguje ako ochranný štít proti infekciám.

Ochrana proti infekcii

Ak dojčiaca matka prechladne, dieťa už pravdepodobne pred niekoľkými dňami počas inkubačnej doby prišlo do kontaktu s infekciou. Nákaza sa neprenáša prostredníctvom materského mlieka, ale šíri sa tzv. kvapôčkovou infekciou. Ženy, ktoré sú veľmi prechladnuté, by si mali počas dojčenia dávať ochrannú masku cez nos a ústa a bábätko nebozkávať. Riziko prenosu treba minimalizovať najviac, ako sa dá. Dôležité je aj pravidelné umývanie rúk. Dojčiť možno s pokojným svedomím naďalej, baktérie ani vírusy sa dojčením neprenášajú. Bábätko prostredníctvom materského mlieka prijíma významné protilátky, čím si vytvára účinnú ochranu proti infekcii.

Čo robiť? Čo užívať?

Mamička, ktorá dojčí a je prechladnutá, potrebuje predovšetkým veľa oddychu. Strava by mala byť pestrejšia ako predtým, aby dieťa z materského mlieka dostalo všetky základné živiny. Žiaľ, nádcha so sebou prináša aj sprievodné príznaky, ku ktorým patrí aj znížená chuť do jedla. Pomôže niekoľko malých porcií zeleniny denne a slepačia polievka. Zelenina posilní imunitný systém, ale aj korenie, napríklad rozmarín, klinček, koriander, zázvor a bazalka. Posilnia oslabený organizmus a zároveň podporia aj produkciu mlieka. Pomôcť by mohla aj pôrodná asistentka s homeopatickými liekmi a vhodnými čajmi. Pred spaním je účinný relaxačný kúpeľ.

Kedy k lekárovi

Ak trvá prechladnutie dlhšie ako tri dni, treba navštíviť lekára. V prípade bakteriálnej infekcie prichádza do úvahy aj nutnosť užívať antibiotiká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #dojčenie #nádcha #materské mlieko #rozmarín #infekčné choroby

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....