Vaše malé dieťa často klame a vy neviete, čo s tým?

Okolo piateho roku života sa deti naučia klamať. Rodičia sú rozčarovaní, ak na to prídu. Tu sú tipy, ako sa s klamaním vášho malého Pinocchia vysporiadať.

14.01.2016 07:00
Nevera či klamstvo - tolerujú sa viac ako pred... Foto:
Aj váš malý Pinocchio klame? Čo robiť?
debata

Vyhnite sa tomu, že budete dieťaťu klamať. Aj vtedy, ak vám sa vám na niektoré naozaj trápne otázky pravdivo odpovedá naozaj ťažko.

Ak niečo dieťaťu sľúbite, „nevyvliekajte“ sa z toho klamstvom. Vy ste pre ratolesť príkladom. Ak klamete vy, bude klamať aj dieťa.

Hľadajte spoločné alternatívy. Ako sa dostať k cielu bez toho, aby sa dieťa uchýlilo k podvádzaniu a klamaniu. Ukážte mu cestu, že to ide.

Zo závažných klamstiev musíte vyvodiť dôsledky. Dajte dieťaťu najavo, že klamstvá tolerovať nebudete.

Za každým klamstvom sa skrýva nejaký dôvod. Pátrajte potom, prečo sa dieťa uchýlilo ku klamstvu.

Dajte mu šancu veci napraviť, neodmietajte ho. Vypočujte si, čo vám chce povedať aj vtedy, ak ste kvôli klamstvu veľmi nahnevaná.

Ak ste na klamstvo prišli, vyriešte to doma medzi štyrmi očami. Nezapájajte do toho jeho kamarátov ani spolužiakov, neponižujte vaše dieťa medzi vrstovníkmi.

Za klamstvom sa občas skrýva strach. Pomôžte dieťaťu jeho strach odstrániť, ukážte mu, ako s ním zabojovať aj bez klamania.

Aj vy ste niekedy klamali? Priznajte to dieťaťu a povedzte mu, že to nedopadlo dobre. Malo by vedieť, že každá lož sa napokon „prevalí“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #strach #klamstvo #rodič #tipy

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....