Aké mená vyberajú rodičia deťom na Slovensku? Telenovely už neinšpirujú

Mená inšpirované venezuelskými telenovelami sa ešte stále kde-tu vyskytnú, ale napríklad Vinetou alebo Ribana neboli tento rok použité ani raz.

21.12.2015 09:00
bábätko, chlapček, dieťa Foto:
Aké meno by sa mu hodilo?
debata

Medzi najčastejšie detské mená aj v tomto roku patria dievčenské mená Sofia, Nina, Ema, u chlapcov je to Adam, Jakub či Michal. Ako ďalej uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová, rodičia ani tento rok nezaostávali v originalite mien svojich detí.

Nájdu sa podľa hovorkyne aj takí rodičia, ktorí sa neuspokoja s klasickými slovenskými menami. „V iných krajinách sú to bežné mená, no na Slovensku pôsobia exoticky,“ poznamenala. Existujú u nás dievčatá, ktoré sa volajú Boglárka, Virág, Chimamanda či Anouk. Chlapci rozhodne nezaostávajú a rodičia im dali do rodného listu zapísať mená ako Bendegúz, Rock, Bálint alebo Rolex. „Mená inšpirované venezuelskými telenovelami sa ešte stále kde-tu vyskytnú, ale napríklad Vinetou alebo Ribana neboli tento rok použité ani raz,“ uviedla Dobiášová. Mnoho ľudí si podľa nej myslí, že rodičia si mená pre deti jednoducho vymyslia, nie je to však pravda. „Rodič musí hodnoverne dokázať, že meno existuje a má pôvod v inej krajine, až potom matrikárka meno zapíše,“ vysvetlila.

Medzi top 10 dievčenských mien patrí tento rok Sofia, Nina, Ema, Natália, Viktória, Kristína, Nela, Laura, Michaela a Eliška. V prípade chlapčenských sú najobľúbenejšie Adam, Jakub, Michal, Tomáš, Samuel, Martin, Filip, Lukáš, Matej či Matúš.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Slovensko #mená #výber

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...