Aj vás menia Vianoce na posadnutú gazdinku? Ako sa tomu vyhnúť?

Hoci dnes sa už mnoho žien realizuje plnohodnotne v práci a stoja na rovnakej úrovni ako muži, jedno obdobie v roku ich vracia o pár desaťročí späť. Píše o tom britský Telegraph.

13.12.2015 17:00
Vianoce - single Foto:
Skúste sa vyvarovať predvianočného stresu.
debata

A ako už asi tušíte, reč je o období Vianoc a pár týždňov pred ich príchodom. Ako napísal britský server, práve v tomto čase sa aj z najmodernejšej ženy, ktorá sa venuje kariére a práci, stáva typická gazdiná a žena v domácnosti, ktorá túži, aby všetko bolo nablýskané a dokonalé.

Dôvodov môže byť niekoľko – tým hlavným je asi fakt, že sa v čase Vianoc snažíme vytvoriť dojem pohody a dokonalosti, bezchybného rodinného hniezda. A to sa stále v hlavách spája s tým, že musí byť všetko vyleštené, dokonale upratané, na stole čerstvo uvarené (najlepšie viac druhov) a voňavé.

Áno, predstava to nie je zlá, ani realita nemusí byť. Lenže, často sa stáva, že práve Vianoce sú najväčším stresom pre ženy, ktoré sa pokúšajú zvládnuť prácu a zároveň perfektne obriadiť domácnosť.

Aké je riešenie?

Hľadá sa len ťažko. Niektoré ženy jednoducho nemajú na koho sa spoľahnúť a túžba po dokonalosti ich privedie k tomu, že všetko robia samy. Potom sú tu ďalšie, ktoré pomoc odmietajú – či už preto, lebo majú pocit, že všetko zvládnu samy, alebo preto, lebo majú rady, ak sa potom môžu unavené posadiť na gauč a spustiť trpiteľský preslov.

Ak však chcete ušetriť svoje psychické zdravie a zredukovať stres aspoň na čo najnižšiu možnú úroveň (lebo ruku na srdce, celkom bez stresu to nejde nikdy), mali by ste vedieť prácu rozdeliť. Pomôcť musí partner aj deti, pomoc môže prísť aj od kamarátky alebo rodiny.

Jedným z riešení je akýsi rituál, keď sa postupne s priateľmi či súrodencami stretnete doma a navzájom si pomôžete. Pracovať môže celá rodina. Deľba úloh môže vychádzať z toho, čo kto robí radšej. Ak napríklad manžel či syn alebo aj kamarátka radi vysávajú, vyzbrojte ich vysávačom a nechajte pracovať. Vy sa môžete venovať napríklad utieraniu poličiek v kuchyni.

Hľadajte idylické momenty

Pečenie je moment, ktorý dokáže zbližovať. A tak by ste v kuchyni mali tráviť viac času celá rodina. Prípadne opäť skupinka dobrých priateľov. Môžete si otvoriť fľašu vínka a večer po práci sa pustiť do medovníčkov, ale tiež debatovania či bilancovania. Snažte sa vyhnúť kuchynskej nervozite.

Jedným z najkritickejších dní sa stáva Štedrý deň – vtedy totiž všetko vrcholí a finišuje. To sa už nemôžete spoliehať na kamarátky, určite sa však pripravte s rodinou. Snažte sa urobiť čo najviac vecí vopred, aby ste mohli už na Štedrý deň len uvariť kapustnicu, vysmažiť rybu a nerobiť nič iné.

Upokojujúcim môže byť moment balenia darčekov. Nájdite si na to čas a hrajte sa s baliacim papierom, alebo zdobením. Skutočne to uvoľní.

Po večeri nemusíte hneď utekať všetko upratať. Berte Štedrý deň ako deň, keď môžete byť štedrá k sebe samej a nemusíte sa stresovať, či všetko funguje. Pozrite si film, alebo vezmite knihu, ktorú ste dostali ako darček. Alebo sa len schúľte na gauči v objatí s partnerom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodina #dokonalosť #upratovanie #stres #Vianoce #gazdiná

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...