Chcete byť šťastnejšia a zdravšia? Nezakazujte deťom psa!

Psík je snom asi každého dieťaťa a na svoje „živé sny“ by nemali rezignovať ani dospelí.

05.12.2015 17:00
pes, rodina, alergia Foto:
Pes je veľkým pomocníkov v budovaní imunity a prevencie alergie u detí.
debata (1)

Vôbec vám nemusí vadiť, keď venčenie a starostlivosť miesto detí ostane na vás. Štvornohý miláčik prináša do života ľudí šťastie aj zdravotné benefity.

Majitelia psa sú šťastnejší

Vyplýva to zo štatistík po celom svete. Dôvod? Nejde len o to, že sa vám niekto vďačne motá popod nohy. Podľa posledných výskumov dokáže pes ako jediný partner človeka zo zvieracej ríše vylučovať oxytocín. Známy hormón lásky. Medzi človekom a psom tak vzniká vzácne spojenie založené na nezištnej láske. Ľudia so psom sa cítia vždy milovaní a to ich život obšťastňuje.

Viac pohybu

Vedci z univerzity vo Virgínii potvrdili to, čo všetci vieme. Vlastníci psa sa hýbu viac v priemere o 34 % ako ľudia bez štvornohého miláčika. Pritom vykonávajú so psom rýchlu chôdzu, tú najzdravšiu pohybovú aktivitu pre naše telo. Už len bonusom je, že všetci, ktorí musia chodiť so psom, milujú radšej prechádzky po lese a v prírode ako pomedzi paneláky. Vaše zdravie bude z tohto benefitu nesmierne ťažiť.

Zlepšenie alergií

V rodine aj u malých detí. Pes má úplne iné mikrobiologické zloženie a je veľkým pomocníkov v budovaní imunity a prevencie alergie u detí. Vôbec preto nie je podstatné, kto psíka venčí, zdravie sa dotkne každého člena rodiny.

Lepšie sociálne vzťahy

Vlastniť psa pomáha nielen ľuďom po infarkte, ale aj pri duševnej nepohode. Nadine Kaslow, profesorka psychiatrie na univerzite v Atlante si všimla, že pes pomáha ľuďom prekonávať vrodenú plachosť, lepšie sa sociálne začleniť do spoločnosti a znižuje sa výskyt depresie. Psie oči skrátka potrebujú pozornosť, lásku a starostlivosť. Preto na depresiu nie je čas. Zároveň vedia veľmi intenzívne prejavovať vďaku, čo je na boľavú dušu priam balzam.

Vlastniť psa je terapia

Národný inštitút zdravia v USA sa už dlhé roky zaoberal vplyvom chovu psa na zdravie človeka. Publikované výsledky mnohým farmaceutickým spoločnostiam vezmú vietor z plachiet. Majitelia psa sa po operácii zotavovali rýchlejšie a potrebovali o 50 % menej liekov proti bolesti. Majú nižší obsah LDL cholesterolu, menej sa u nich vyskytujú srdcovocievne problémy, znižujú sa hodnoty krvného tlaku jednoduchým bláznením sa so psíkom. Už sa preto nehovorí v medicínskych kruhoch o chovaní psa, ale o terapii psom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #rodina #pes #spokojnosť #šťastie #alergie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...