Mačiatko k Vianociam? Zvážte to: 4 znaky, že nie ste pripravená

Možno ste už nad tým uvažovali - tento rok urobíte Vianoce trochu špeciálnejšie. Jedným z darčekov bude živé zviera - mačiatko.

27.11.2015 09:30
mačka Foto:
Mačací darček či prírastok do domácnosti. Ste naň pripravená?
debata (2)

Zachránite nejaké z útulku a postaráte sa oň. Urobíte radosť sebe, možno deťom, ak nejaké máte. Ale ste si tým naozaj istá?

Príchod zvieraťa do domácnosti by ste mali starostlivo zvážiť a zamyslieť sa aj veľmi prakticky nad tým, čo vás čaká. Mnoho žien si myslí, že mačka je ideálny domáci tvor – nenáročný, roztomilý, praktický. Ale pravda môže byť celkom iná.

1. Mačiatka sú také rozkošné

To je pravda. Malé klbká šťastie, hravé, mňaukajúce, ťarbavo kráčajúce bytom. Ale uvedomte si jedno – ak milujete mačiatka, máte rada aj mačky? Keď vyrastú? Nerozhodujete sa len podvedomou túžbou po roztomilej „živej“ plyšovej hračke?

2. Mačka je finančne nenáročná

Naozaj si to myslíte? Aj mačka musí absolvovať veterinárnu prehliadku, rátajte s poplatkami za ňu aj za očkovanie. Mesačné výdavky na mačku sa premietajú do krmiva (nemôžete ju kŕmiť zvyškami z chladničky, ale špecializovaným krmivom), podstielky do zvieracieho záchoda, niekde sú to aj rozličné hračky alebo zábavné konštrukcie pre mačky, na ktorých realizujú svoju túžbu škriabať, skúmať a testovať. Ak fungujete od výplaty do výplaty, aj mačka môže byť príťažou vášho mesačného rozpočtu.

3. Mačka je časovo nenáročná

Veľa ľudí sa rozhoduje pre mačacieho miláčika kvôli tomu, že narozdiel od psov ho netreba venčiť, chodiť s ním von – skrátka pravidelne sa mu venovať. Lenže, aj mačací priatelia si zaslúžia pozornosť. Ich povaha je síce iná ako u psov, ale to neznamená, že im je jedno, ak sa o nich nezaujímate. Výsledkom potom môže byť, že na seba priťahujú pozornosť – mraučaním, ale niekedy aj ničením vecí v domácnosti.

4. Mačka je poslušná

Ak si náhodou myslíte toto, veľmi rýchlo na mačacieho miláčika zabudnite. Ide o tvora, ktorý je veľmi nezávislý a má svoj režim či systém fungovania. Nebude vás počúvať na slovo, ani klopiť uši ako zahanbený pes. Neznamená to, že by vás nemal rád, ale pre ľudí so slabšou povahou či takých, ktorí vyžadujú poslušnosť, je to nesprávna voľba.

Určite vás nechceme odrádzať od toho, aby ste si priniesli domov mačiatko. Ak pomôžete zachrániť nejaké v útulku a budete sa mu starostlivo venovať, zaslúžite si naozaj pochvalu. A aj dobrý pocit, ktorý s tým príde. Ale zvažujte starostlivo – zvieratko nie je len hračka, je to záväzok. Dlhodobý!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #mačka #darček #záväzok

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...