Wisterová prežila drámy s predčasne narodeným synom, pomoc podporí

Moderátorka Vera Wisterová dlho nehovorila o svojom zážitku s predčasným pôrodom prvého syna Harleyho.

12.10.2015 11:00
Vera Wisterová Foto:
Moderátorka Vera Wisterová.
debata

Dnes však už hovorí otvorene a veľmi aktívne podporuje pomoc ženám, ktoré čelia takémuto zážitku. Možno aj preto sa nedávno objavila na tlačovej konferencii k charitatívnemu poslaniu 16. Plesu v opere.

Sympatická ryšavka moderovala tlačovú konferenciu, na ktorej organizátori známeho plesového podujatia oznámili, že výťažok najbližšieho ročníka bude určený na vybudovanie Centra včasnej intervencie v Banskej Bystrici. Ide o zariadenie na pomoc predčasne narodeným deťom a ich rodinám s kvalifikovanými pracovníkmi. Nezameriava sa len na liečbu konkrétnych ťažkostí, ale aj prevenciu. Zatiaľ existujú len tri zariadenia tohto typu a vznikli iba tento rok.

„Osobne si myslím, že je veľmi dôležité pomáhať rodinám, ktoré sú doma zavreté so znevýhodnenými deťmi,“ vyhlásila Wisterová. „Môj syn, ktorý sa predčasne narodil, prvý mesiac nemohol chodiť absolútne mimo domu, potom nemohol chodiť do priestorov, kde sú iní ľudia. A keďže to bolo v zime, tak sme vlastne nechodili nikam. Na Slovensku existuje mnoho rodín, ktoré sú naozaj doma zavreté a keď k nim nepríde odborná pomoc, keď k nim nepríde niekto, kto sa orientuje v tej problematike, sú odkazaní sami na seba a častokrát nevedia, ako to celé uchopiť,“ pokračovala moderátorka.

Sama má vraj v pamäti dramatické momenty prvých týždňov života jej prvorodeného syna. „Nevedela som, čo je bežné a čo už nie. Nemala som komu zavolať, nemala som nikoho, kto by mi poradil, alebo pomohol – či už po tej psychickej stránke, alebo prakticky – odborne. Neraz som volala v noci sanitku práve preto, lebo mi chýbala odborná pomoc,“ vysvetlila Wisterová.

„Keď je vypustené dvojkilové dieťatko z nemocnice a ani jeden z rodičov nemá kvalifikáciu, nemá skúsenosť, myslím si, že či už matka alebo otec netušia, čo všetko sa môže stať, aké riziká súvisia s týmto obdobím, aké choroby môže dieťatko dostať a čo robiť v prípade, ak sa niečo také stane. Ak budú mať rodičia túto podporu, štart do života predčasne narodených a zdravotne znevýhodnených detí bude oveľa ľahší,“ dodala.

Aj preto si myslí, že centrá včasnej intervencie (ktoré nepomáhajú len najmenším deťom, ale riešia stav dieťaťa až do 7. roku života) sú veľmi dôležité.

Pomoc pre deti

Zatiaľ čo v Českej republike v súčasnosti funguje až 47 zariadení CVI (Centier včasnej intervencie) na pomoc predčasne narodeným deťom a ich rodinám, pričom najstaršie z nich funguje už 25 rokov, na Slovensku podobné strediská začali vznikať až v tomto roku. Zriadenie centier, ktoré sa nezameriavajú len na liečbu konkrétnych ťažkostí, ale aj na ich prevenciu, umožnil zákon na Slovensku len v roku 2014 a štát ich vznik stále finančne nepodporuje. Nadácia SOCIA v tomto roku otvorila Centrá včasnej intervencie v Bratislave, Žiline a Prešove, Slovenská republika by však podľa odborníkov potrebovala aspoň 20 takýchto zariadení.

„Mnohé rodiny si špecializovanú starostlivosť nemôžu dovoliť, nemajú k nej prístup a sami nevedia, ako s dieťaťom čo najlepšie pracovať. Rozhodli sme sa upozorniť na tento problém a prispieť k jeho riešeniu,“ uviedla riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. Na Slovensku sa ročne narodí viac ako 2000 detí s poškodením orgánov alebo iným zdravotným znevýhodnením. Včasnou intervenciou je možné podchytiť zdravotný problém tak, aby boli následky pre dieťa i zaťaženie jeho rodiny v budúcnosti čo najmenšie.

Centrum včasnej intervencie - ilustračná foto... Foto: ORANGE
Centrum včasnej intervencie - ilustračná foto zo Žiliny. Centrum včasnej intervencie - ilustračná foto Z Bratislavy.

Zbierka nadchádzajúceho 16. ročníka Plesu v opere nadviaže na 14. ročník podujatia (pozn. v roku 2014), kedy vyzbierané prostriedky smerovali na podporu šiestich perinatologických centier na Slovensku. Minulý rok sa zase organizátorom plesu podarilo vyzbierať 220 000 eur, ktoré pomohli zlepšiť vybavenie kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Košiciach, Bratislave, Martine a Banskej Bystrici.

Ambasádorkou dobročinného poslania Plesu v opere je od tohto ročníka herečka a členka Čestného plesového výboru Emília Vášáryová. „Dúfam, že budem môcť prispieť k tomu, aby ples naďalej plnil svoju dobročinnú funkciu a aby ľudia mali dobrý pocit z toho, že popri zábave môžu aj pomáhať,“ povedala herečka na tlačovej konferencii, kde tiež zdôraznila, akú dôležitú úlohu môžu podobné centrá na pomoc deťom narodeným so zdravotnými ťažkosťami zohrávať vo všetkých slovenských regiónoch.

Zdroj: SITA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #charita #Ples v opere #Emília Vášáryová #Vera Wisterová #Andrea Cocherová #centrum včasnej intervencie #nadácia SOCIA

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...