Označovanie vecí do materskej školy. Je to naozaj nutné?

Na začiatku školského roka dostane väčšina rodičov pokyn od vedenia MŠ, aby deti do škôlky nosili iba oblečenie a obuv, ktoré majú podpísané. A nastáva dilema rodičov- ako na to?

17.09.2015 15:00
materská škola, herňa, výchova Foto:
Označené oblečenie ocenia deti, rodičia aj učiteľky.
debata (5)

Musím podpísať všetky veci, ktoré moje dieťa nosí do materskej školy alebo iba niektoré napríklad papučky či pyžamo? Ak budeme mať podpísané oblečenie ručí mi materská škola za stratu? Čím označiť „škôlkarské“ oblečenie?

Prečo označovať oblečenie, ktoré dieťa nosí do MŠ?

Samozrejme, je naivné myslieť si, že ak svojej ratolesti veci podpíšete a ony sa stratia, MŠ vám ich nahradí. Nie, toto nie je ten dôvod, prečo učiteľky vyžadujú, aby boli veci detí, najmä mladších) podpísané. Je to skôr pomôcka pre deti, aby si pri obliekaní spoznali svoje oblečenie či roztržitých oteckov, ktorí nemajú „v oku“ čo ich dieťa nosí. Nuž, a v neposlednom rade aj pre pani učiteľky, aby v spleti troch rovnakých tričiek rozpoznali, ktoré komu patrí.

Pri označovaní obuvi a oblečenia do škôlky sú výborným pomocníkom rôzne fixky či nášivky. Našťastie dnes už aj výrobcovia oblečenia myslia na to, aby bunda či svetrík našli svojho majiteľa a tak na ňom nájdete štítok, kde rodič iba dopíše meno dieťatka.

Ak na oblečení, ktoré nosí vaše dieťa takýto štítok nie je, pomôže vám:

  • Permanentná fixka na textil;
  • Vyšiť značku napríklad krížik alebo iniciály mena;
  • Našiť farebnú stužku;
  • Kúpiť nažehľovacie štítky;
  • Napísať meno dieťaťa na visačku;
  • Nalepiť obyčajný leukoplast.

„Keď som bola malá, moja mama nám s bratom vyšila na oblečenie meno. Hneď ako priniesla nový kus z obchodu, zobrala ihlu a niť a o chvíľku bolo tričko či bunda označené. Takto sme mali podpísaný každý kus šatníka vrátane ponožiek. Priznávam, ja na šitie nie som, a toto by sa mi určite robiť nechcelo. Moja dcéra minulý rok nastúpila do materskej školy a tiež sme dostali príkaz "označovať“. Kúpila som nažehľovačky a… moja mama ma zastavila a dcére postupne povyšívala na oblečenie meno. Najskôr som frflala prečo to robí. Pochopila som až vtedy keď som posúvala dcérine oblečenie kamarátke. Jednoducho sme meno odpárali. S nažehľovačkou by to tak ľahko nešlo." Porozprávala nám Lívia, mama štvorročnej Nelky.

„Môj syn je už predškolák a hoc si už pozná svoje veci a aj manžel, ktorý ho občas vyberá z materskej školy vie, čo je "naše“, veci označujem. A pravdepodobne aj budem na celom prvom stupni ZŠ. Samozrejme, nepodpisujem každú ponožku. Označila som iba papučky a veci, ktoré máme hodnotnejšie prípadne vidím, že rovnakú vec majú viaceré deti v triede. Stalo sa nám totiž, že traja chlapci z triedy mali rovnaké pyžamo so Spidermanom a dokonca mali rovnakú veľkosť. Ani pri najlepšej vôli pani učiteľka nerozoznala, ktoré je koho a či „tento vrch patrí k týmto nohaviciam“. A tak sme označili." Hovorí mama 6 ročného Patrika, Jana.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #materská škola #obliekanie detí

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...