Ako pripraviť dieťa do materskej školy? Začnite už skôr

Pred začiatkom školského roka nemajú "hlavu v smútku" iba rodičia prváčikov. Stres z prvého školského dňa majú i tí, ktorých dieťa v tomto období začne navštevovať materskú školu.

06.09.2015 17:00
materská škola, dieťa, výchova, kolektív Foto:
Každé dieťa je individuálne a treba mu dať len čas.
debata

Doteraz bolo s mamou a ockom a odrazu musí ísť na niekoľko hodín od nich preč. Rovnako to pravdepodobne vníma aj mama, ktorá sa 3 roky o svojho drobca s láskou starala a teraz ho má „opustiť“ a dať cudzej osobe. Nehľadajme za tým žiadnu poruchu alebo odchýlku. Väčšina mám prežíva nástup svojho dieťaťa do materskej školy takto emotívne. Ak však chcete, aby váš syn či dcéra zvládli prvé dni v materskej škole bez stresu a sĺz treba ho na ňu dobre pripraviť.

Špeciálna pedagogička Katka radí:

„Rodič by mal pripraviť svoje dieťa na nástup do MŠ tak, aby bolo viac menej samostatné. To znamená, že by malo zvládať základné hygienické návyky (WC, nočník),obliecť sa, zapnúť si zips, gombík, obuť si papučky, umyť si ruky, ústa a zúbky. Pri jedení by dieťa malo vedieť používať lyžicu a samostatne sa napiť z hrnčeka. Škôlka mu dá veľa, ale je to pre takého drobca veľký stres. Bude v inom prostredí, v jeho novom a vlastne prvom kolektíve. Naučí sa družnosti, solidarite, nájde si nových kamarátov, ale zažije aj prvé konflikty. A to všetko bez mamy. Preto je treba už pred nástupom viesť dieťa k citovej samostatnosti- tzn. naučiť ho stráviť pár hodín bez mamy a ocka. Výborným pomocníkom na takúto "výuku“ sú napríklad detské centrá či kútiky."

5 tipov ako to zvládnuť:

1. Na výber materskej školy choďte aj s dieťaťom. Uvidíte či sa mu v škôlke páči. Ak tam uvidí aj iné deti, môže ho to motivovať k záujmu o škôlku. Ak materská škola robí deň otvorených dverí, prípadne stretnutia budúcich škôlkarov, neváhajte a choďte sa tam pozrieť.
2. Vhodné je, ak je škôlka v mieste bydliska a dieťa tam už bude poznať kamarátov z dvora či ihriska.
3. Dieťa už vopred socializujte, aby nemalo strach z iných detí či cudzích dospelých. Pomôžu návštevy u kamarátov z ulice, návštevy u známych, ktorí majú rovnako staré deti, ale výbornú službu spravia aj detské kútiky.
4. Nezabudnite na zvládnutie hygienických návykov a nácvik samostatnosti (byť chvíľu bez rodičov, vypýtať si vodu či hračku, vyzliecť sa či obliecť a podobne).
5. Dajte dieťaťu (aj sebe) čas vyrovnať sa s novou situáciou. Ak máte možnosť využite – tzv. adaptačný proces, keď si dieťa postupne zvyká na materskú školu. Potrebujete nastúpiť do práce po rodičovskej dovolenke ihneď? Vyskúšajte prvé týždne dávať dieťa do škôlky iba doobeda.

Viete, čo určite pred nástupom do MŠ nerobiť?

Špeciálna pedagogička Katka hovorí:
„Každé dieťa je individuálne a treba mu dať len čas. Niekto plače hneď, niekto neskôr, keď sa mu škôlka zunuje a už nie je taká zaujímavá. Nech je to tak či onak, určite sa pred nástupom dieťaťu nevyhrážajte slovami (ako sa deje často), že však v škôlke ťa dajú do laty. Iba tým podporíte v dieťati strach, stres a negatívnu emóciu z materskej školy skôr, ako v nej niečo zažije.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #strach #materská škola #prvý školský deň

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...