Starší ľudia a moderné technológie. Majú s tým problém?

Počítač, tablet či smartfón dokáže hravo zvládať aj malé dieťa.

05.09.2015 14:00
senior, dôchodca, tablet Foto:
Aj dôchodcovia sa s modernými technológiami kamarátia.
debata

Trojroční drobci si vedia pustiť samy televízor či prehrávač s hudbou. Iba váš dôchodca stále nevie odpísať na SMS-ku, ktorú ste mu poslali.

Hovorí sa, že „starého psa“ novým kúskom nenaučíte, nie je to však úplne tak. Chuť naučiť sa niečo nové, vzdelávať sa je daná skôr povahovými vlastnosťami ako vekom. I keď uznávame, vek zohráva dôležitú úlohu najmä v tom, že človek si už nezapamätá niektoré veci tak rýchlo, ako v mladosti. A samozrejme, prichádza aj strach z toho aby som niečo drahé nepokazil a nezničil tým, že to neviem používať.

„Moja mama je aktívna dôchodkyňa. Vždy bola vitálna a v 60-ke sa začala učiť nemčinu. Nie žeby ju potrebovala, iba sa rada vzdeláva. Ona to odôvodňovala najmä tým, že sa potrebuje dohovoriť keď ide na nákup do neďalekého rakúskeho mestečka. Myslím však, že to nebol jediný dôvod. Rovnako rýchlo, ako sa vrhla na nemčinu a predtým na angličtinu, sa začala zaujímať aj o moderné technológie. Nemá problém napísať mi SMS, chatujeme si na sociálnej sieti a bez problémov posiela maily mojej sestre žijúcej v USA. Mama je proste aktívna. A ako sama hovorí "Hádam nebudem menej vzdelaná ako moji vnuci škôlkári.“ S úsmevom opisuje svoju mamu Helenu jej dcéra Martina.

„Mám mamu na dôchodku. Je to úžasná osôbka, ktorá je pre celú rodinu takým slniečkom. Len od nej nečakajte, že vám niekedy odpíše na správu či mail. Moja mam totiž ignoruje všetky moderné technológie. Nedávno som sa ju snažil naučiť pracovať s tabletom. Dve hodiny som sa jej venoval, vysvetľoval, písal poznámky, aby nabudúce vedela ako na to. Výsledok? Po dvoch hodinách som jej povedal, aby zapla tablet. A ona mi na to s pokojom jej vlastným odpovedala: "Zabudla som.“ Nuž, tak som na dlhšiu dobu výuku radšej odložil." Hovorí web dizajnér Boris.

Ako naučiť staršieho človeka pracovať s počítačom, tabletom či telefónom?

1. Základom každej výuky je ochota učiť sa. Ak váš otec či mama nemajú záujem, radšej to vzdajte už na začiatku.
2. Ak ide len o prechodný strach, ale záujem z druhej strany je, napíšte postup ako sa so zariadením pracuje. Niekedy pomôže aj to, ak vytlačíte print screen obrazovky a do neho rukou zapíšete šípky kde a čo stlačiť v jednotlivých bodoch.
3. Zabezpečte mu kurz (najmä ak ide o počítače),ktorý je určený pre vyššie vekové kategórie.
4. Ubezpečte ho, že prístroj za žiadnych okolností nemôže pokaziť tak, aby už nikdy nešiel.
5. Skúste mu raz za týždeň zadať úlohu a nechajte mu čas na jej vypracovanie. Napríklad napíš mi to v maily alebo odfoť mi záhradu (úrodu) smartfónom a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #tablet #senior #Dôchodcovia #digitálne technológie

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...