Detská výjazdová pohotovosť. Poznáte výhody a nevýhody?

Nie je tomu tak dávno, čo ste vracajúce dieťa či také ktoré malo vysokú horúčku museli poobliekať a ísť s ním niekoľko kilometrov autom či dokonca autobusom na najbližšiu detskú pohotovosť.

23.08.2015 14:00
detská lekárka, pohotovosť Foto:
Lekár ošetrí dieťa v pohodlí domova.
debata

Dnes je situácia, najmä vo väčších mestách, iná. Rodič má na výber či so svojim dieťaťom navštívi detskú pohotovosť v zdravotníckom zariadení alebo si zavolá výjazdovú pohotovosť. Pozor! Netreba si ju mýliť s rýchlou zdravotnou pohotovosťou, ktorá je určená pre život ohrozujúce stavy. Naopak, výjazdová pohotovosť je vhodné volať ak stav pacienta nie je urgentný. Zvyčajne sa za detskú výjazdovú pohotovosť platí suma 1,99 € tak ako keby ste išli s dieťaťom na bežnú zdravotnú pohotovosť. Avšak nie v každom meste je to tak. Niekde má rodič možnosť využiť takéto možnosti iba v prípade, ak má zaplatený určitý balíček zdravotnej starostlivosti. Ten však nemusí byť lacný.

Výhody detskej zdravotnej pohotovosti:

1. Zvyčajne rovnaký poplatok ako keby ste navštívili zdravotnícke zariadenie.
2. Nemusíte dieťa v horúčke či s inými zdravotnými problémami obliekať a presúvať niekam inam, často niekoľko kilometrov ďalej.
3. Dieťa nechytí v čakárni iné ochorenie o ďalších pacientov.
4. Minimalizujete cestovné náklady. Najmä, ak máte najbližšiu detskú pohotovosť v inom meste.
5. Na lekára čakáte v pohodlí domova, kde dieťa môže ležať či spať a nie v preplnenej čakárni.
6. Čas čakania na lekársku výjazdovú pohotovosť je oveľa nižší ako v tej „kamennej“. (Najmä v Bratislave, kde je pre celé mesto a priľahlé obce jediná detská pohotovosť).
7. Lekár z tejto pohotovosti má zvyčajne so sebou prenosný CRP prístroj, čím ľahko vyhodnotí zdravotný stav dieťaťa, najmä to či potrebuje alebo nie antibiotiká.

Nevýhody detskej zdravotnej pohotovosti:

1. Je vhodná skôr pri menej komplikovaných ochoreniach ako sú virózy či bakteriálne infekcie dýchacích ciest.
2. V prípade komplikovanejších problémov (silné bolesti brucha, keď hrozí dehydratácia dieťaťa pri zvracaní a hnačkách a iné) vás lekár tak či onak pošle do nemocnice.
3. Nie je vhodná, ak dieťa potrebuje viac vyšetrení, RTG (napríklad pri zápale pľúc), sono (pri brušných alebo gynekologických problémoch a podobne).
4. Zabudnite na ňu aj vtedy, ak ide o život ohrozujúci stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ošetrenie #lekárska pohotovosť #choré dieťa

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...