Slovenskí muži varia radšej ako ženy, deti pomáhajú aj vyberajú

Časy, keď sa celá rodina stretávala denne v kuchyni, možno už pominuli. Ale nedávny prieskum v slovenských domácnostiach odhalil, že situácia vôbec nie je taká zlá. A pod pokrievkou slovenských kuchýň sa ukrývajú všelijaké zaujímavosti.

18.08.2015 11:00
stolovanie - jedlo - rodina Foto:
S partnerom radi varíme, deti často rozhodujú o tom, čo bude servírované na stôl.
debata (1)

Hoci dnešná doba poskytuje množstvo alternatív na stravovanie mimo domu, fast-foody, reštaurácie či donáškové služby, domácke varenie si predsa len Slováci považujú. Zaujímavosťou je, že okrem staršej generácie sa k nemu vracia aj mladá, nová generácia.

Dôvodom je totiž nástup popularity zdravej životosprávy, bioproduktov či kontrolovaného stravovania. Mnoho mladých Slovákov si preto dnes varí, pečie, ale tiež zavára, alebo dokonca pestuje produkty do kuchyne. Až 43 percent Slovákov varí doma preto, lebo sa snažia dodržiavať zdravú životosprávu.

Radosť mužská, radosť ženská

Podľa výsledkov prieskumu, ktorý bol vytvorený pre spoločnosť Ikea Bratislava na vybranej vzorke slovenských domácností, varenie prekvapivo obľubujú viac muži ako ženy. Kým z opýtaných žien necelá polovica (48%) uviedla, že si varenie užívajú, u mužov to bolo až 61 percent. Pravdou, samozrejme, zostáva, že skupina žien, ktoré varia (pre seba aj celú rodinu) je početnejšia.

Chvíle v kuchyni a za sporákom však dokáže spríjemniť pomoc v podobe partnera. Vyše polovica Slovákov uviedla, že varia radšej, ak im niekto robí spoločnosť a pomáha im. Zhruba 45 percentám pomáha ich polovička, ale deti sú oveľa vďačnejší pomocníci. Až v 76 percentách rodín sú to práve potomkovia, ktorí pomáhajú v kuchyni. Zároveň majú výrazné slovo aj pri výbere jedla. Až v 63 % domácností sú to práve najmenší, kto rozhodne o podobe obeda či večere.

Pohovorme si o rodine

Rodiny zvyknú jedávať pri jedálenskom stole (76 %), približne 38 percent opýtaných však priznalo aj nosenie jedla do obývačky k zapnutej televízii. To sa však týka väčšinou mladších ročníkov a najmä slobodných osôb či partnerov bez detí.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 88 percent Slovákov by si želalo jedávať doma častejšie a dôvodom je práve možnosť stretnúť sa s rodinou a jej členmi. Spoločné chvíle za jedným stolom sa síce nedarí vždy naplniť, no keď sa tak stane, jedálenský stôl sa stáva živým diskusným klubom. Práve pri stolovaní sa zhovárame o rodinných záležitostiach (tvoria až 90 % rozhovorov), za nimi nasleduje politika či šport.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #varenie #slováci #jedlo #kuchyňa #stolovanie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...