Školská taška neslúži ako lopta alebo sánky

Aj takúto informáciu nájdete v návode na použitie školskej tašky od výrobcu. Zdá sa vám to absurdné? Možno.

29.06.2015 17:00
školská taška, aktovka, žiak, škola Foto:
O školskú tašku sa treba pred prázdninami postarať.
debata

Neverili by ste však, čo všetko deti so školskými taškami a batohmi robia, a na čo všetko sú schopné ich použiť. Niet sa preto čo čudovať, že taška vášho školáka je na konci školského roka potrhaná, špinavá, dokonca niekedy aj celá od blata. Aby vám poslúžila aj v ďalšom školskom roku, je potrebné pred prázdninami sa o ňu postarať a uložiť ju na „letný spánok“.

5 vecí, ktorým by ste mali venovať pozornosť

1. Uistite sa, že v žiadnom vrecku tašky nezostala zabudnutá desiata alebo nápoj. Predídete tak neskorším nepríjemným prekvapeniam.
2. Skontrolujte ušká, pútka aj ramenné popruhy. Ak sú potrhané alebo poškodené, bude nutná oprava, resp. výmena tašky za novú.
3. Prezrite, či nie sú znečistené alebo mechanicky porušené reflexné prvky, ktoré už sú súčasťou väčšiny moderných tašiek a batohov. Výrazne to znižuje ich funkciu a ohrozuje bezpečnosť vašich detí.
4. Prekontrolujte funkčnosť všetkých zapínaní a zipsov. Dbajte aj na to, aby z nich nevytŕčali žiadne ostré súčasti.
5. Skontrolujte, či nie je polámaná plastová výstuž chrbta, resp. plastové chrániče dna a klopy. Výstuž je dôležitá pre správne nosenie školskej tašky a jej poškodenie môže nepriaznivo vplývať na chrbticu dieťaťa. Ostatné plastové súčasti majú zvyšovať životnosť tašky a chrániť ju napríklad pred premočením.

Boj so špinou sa začína

Mamičky na internetových fórach často na túto tému diskutujú a nejedna tašku alebo batoh operie v práčke. Je pravdou, že takýto postup môže byť úspešný, no treba si uvedomiť, že ak sa taška takýmto praním poškodí alebo znehodnotí, neplatí vám na výrobok viac záruka.

Pri ošetrovaní školskej tašky alebo batoha je preto vždy dôležité sledovať odporúčania výrobcu, ktoré sú uvedené na konkrétnom výrobku. Spravidla sú nasledovné:

  • Čistite iba navlhčenou handričkou vo vode s trochou saponátu.
  • Textilné časti je možné zbaviť mechanického znečistenia ľahkým kefovaním.
  • Na čistenie nepoužívajte riedidlá, mechanicky čistiace prášky alebo agresívne čistiace prípravky.
  • Neperte v práčke.
  • Sušte pri izbovej teplote, nikdy nie v kontakte alebo v tesnej blízkosti tepelných zdrojov.

Ako šetriť školské pomôcky a zároveň peňaženku?
Spýtali sme sa Ing. Lenky Ciskovej, manažérky online predaja Ševt a mamičky 7-ročného prváčika Mateja.
„Nielen školská taška, ale aj iné pracovné pomôcky detí, si zaslúžia opateru a kontrolu. Preto by mal rodič na konci školského roka spraviť niekoľko drobných opatrení, aby školské pomôcky vydržali čo najdlhšie. Vrecúško na telesnú alebo výtvarnú výchovu či na prezuvky je potrebné vyčistiť alebo oprať. Čo sa týka vyčistenia školských tašiek, určite by som sa riadila inštrukciami od výrobcu. Väčšina z nich neodporúča školské tašky (rovnako ako peračníky) prať v práčke, ale iba očistiť mokrou handričkou a následne nechať vysušiť. Na konci školského roka prezrite deťom farbičky, ceruzky, voskovky, pravítka, či nie sú polámané, špinavé a podobne. Písacie potreby je vhodné umyť od zvyškov atramentu, resp. náplne. Odporúčam aj obaly na zošity poutierať a odložiť na ďalšie použitie. Štetec na výtvarné práce je nutné očistiť od zvyškov farby. V opačnom prípade ho môžete po určitom čase rovno hodiť do koša. Takisto paletu na farby, pohárik a vodové farby treba poumývať, vysušiť a odložiť. Ak sa na konci školského roka správnym spôsobom postaráte o školské pomôcky vašich detí, po prázdninách ich môžete použiť znova a ušetríte si tak nielen čas a starosti so zháňaním nových, ale poďakuje sa vám aj vaša peňaženka.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #škola #školská taška #žiak

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....