Strach dieťaťa v novom byte. Ako si s ním poradiť?

Presťahovali ste sa do nového bytu alebo domu. Tešili ste sa, ako sa v ňom bude vám aj celej rodine bývať. A odrazu nastal problém. Vaše dieťa má v novom byte strach.

27.06.2015 14:00
bývanie, žena, sťahovanie Foto:
Sťahovanie je pre mnohých z nás vytúžené. Ale myslí si to aj naša ratolesť?
debata

Zmena prostredia, na ktoré bolo dieťa zvyknuté, v ňom takmer vždy vyvoláva pocity neistoty a strachu z neznámeho. Čím je dieťa väčšie, tým ťažšie sa môže adaptovať na nové (hoc krásne upravené) prostredie. Nie je to však pravidlo.

Ak sa dieťa teší, že v novom byte/dome bude mať vlastnú vytúženú izbičku, môže sťahovanie prebehnúť bez problémov. Naopak, bábätko vám nevie povedať, že sa mu sťahovanie nepáči, ale je nervóznejšie, uplakanejšie, ťažšie sa prispôsobuje novému prostrediu.

10 tipov ako zabezpečiť, aby si dieťa v novom dome zvyklo

  1. Chystáte sa kúpiť nový byt? Zoberte deti so sebou. Možno vám aj oni vedieť povedať svoj dojem z nového príbytku.
  2. O novom byte/ dome sa veľa s deťmi rozprávajte. Povedzte im, čo všetko ich tam, čaká. Vyzdvihnite najmä pozitíva. Nezamlčujte však ani prípadné negatívne stránky presťahovania sa (napríklad strata kamarátov, ak idete do iného mesta).
  3. Zapojte deti do sťahovania, balenia či nakupovania nového nábytku a doplnkov.
  4. Dovoľte im, aby si do svojej izbičky či kútika vybrali farby, doplnky či trebárs obliečky podľa svojho vkusu.
  5. Pred definitívnym sťahovaním do nového bytu si v ňom spravte „piknik“ či malú párty, aby si deti postupne zvykli spať v novom prostredí.
  6. Za žiadnych okolností nepostavte deti pred hotovú vec s oznámením „Ideme sa sťahovať. Zajtra!“ Táto šoková terapia by asi nepôsobila dobre ani na to najflexibilnej­šie dieťa.
  7. Buďte pripravení aj na to, že dieťa (i keď to na ňom nebude vidno) môže prežívať v súvislosti so sťahovaním vnútorný stres. Následkom toho sa môže napríklad „odplienkované“ dieťa začať pomočovať, mať nočné desy, nespavosť alebo tie väčšie sa môžu dočasne zhoršiť v učení či správaní v škole.
  8. Ak bude mať dieťa problém v byte zaspať, ľahnite si k nemu alebo dočasne presťahujte postieľku k vám.
  9. Aj v novom príbytku si zachovajte staré rituály ako napríklad čas ukladania dieťaťa na poobedňajší či nočný spánok a podobne.
  10. Vieme, že nie vždy sa dá všetko plánovať, ale ak je to možné, sťahovanie si nechajte na čas keď dieťa nečaká žiadny veľký životný medzník napríklad nástup do materskej či základnej školy, narodenie súrodenca a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #dieťa #sťahovanie #stres

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...