Rodičia obezitu svojich detí často podceňujú. Ako to zmeniť?

"Moje dieťa? Ono predsa nie je tučné!" Matky detí s nadváhou alebo detí priamo obéznych nedokážu vidieť nadbytočné kilogramy. Naopak 40 percent z nich sa dokonca obáva, aby dieťa nebolo podvyživené.

11.06.2015 17:00
kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Foto:
Ak aj rodičia majú nadváhu, ťažko si dokážu uvedomiť, že aj ich deti bojujú s nadbytočnými kilami.
debata

Na túto slepotu rodičov ukazujú dve štúdie, ktoré analyzujú presvedčenie tisícov mamičiek a oteckov, píše taliansky denník Corriere della Sera. „Rodičia nepovažujú nadbytočné kilogramy za problém,“ potvrdzuje túto skutočnosť predseda Talianskej pediatrickej spoločnosti Giovanni Corsello. „Zvlášť u malých detí sú presvedčení, že nejaké to mäsko navyše je známkou zdravého vývoja.“

V americkej štúdii publikovanej v časopise Pediatrics sa zdôrazňuje, že rodičia detí vo veku od dvoch do piatich rokov si robia s nadváhou svojich ratolestí len minimálne starosti. Čím však je dieťa staršie, tým viac si uvedomujú, že tu je problém. „Matky a otcovia postupne začínajú chápať, že nejde o detský tuk, ktorý časom zmizne, ale o kilogramy, ktoré dieťaťu zostanú. V prípade chlapcov však väčšinou považujú tých, ktorí majú normálnu váhu, za príliš chudých, pretože podľa všeobecných predstáv majú byť muži silní a veľkí,“ vysvetľuje vedúci štúdie Alyssa Lundhalová.

U dospelých, ktorí by sami mali schudnúť, je schopnosť uvedomiť si, že by aj potomok potreboval diétu, prakticky nulová. Avšak nadváha vo veku od dvoch do troch rokov päťnásobne zvyšuje pravdepodobnosť, že dieťa bude mať v dvanástich rokoch nadváhu. Navyše adolescent s nadváhou alebo obezitou bude takmer určite v dospelosti bojovať s nadbytočnými kilogramami, ktoré ho vystavia väčšiemu riziku cukrovky, vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych chorôb.

„Zasiahnuť v ranom detstve, keď sa ešte dá veľa urobiť na zvrátenie tejto tendencie, je zásadne dôležité,“ hovorí Giovanni Corsello. „Vyvážená strava spolu so zodpovedajúcou telesnou aktivitou sú pilierom zdravia dieťaťa. Dojčenie až do šiestich mesiacov je potom prvým krokom k zníženiu rizika nadváhy. Je tiež potrebné učiť deti zvyku odmalička jesť zeleninu a ovocie,“ dodáva.

Pozitívne je to, že sa po rokoch, keď neustále rástol počet talianskych detí a dospievajúcich s obezitou alebo nadváhou, konečne táto tendencia obrátila. Napriek tomu má doteraz 30 percent detí kilogramy navyše.

Štúdie predstavené na poslednom medzinárodnom kongrese Excellence in Pediatrics v Dubaji ukazujú, že nadváha v detskom veku takmer zdvojnásobuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku už na základnej škole. Podľa výskumu realizovaného na klinike Bambino Ges? v Ríme má deväť percent detí s nadbytočnými kilami zmeny na sietnici, ktoré deti ich veku s normálnou váhou nemajú.

„Kto je obézny v detstve, bude takmer určite obézny aj v dospelosti, s radom zdravotných a spoločensko-hospodárskych dôsledkov: pravdepodobná dĺžka života dnešných mladých ľudí je nižšia ako u ich rodičov práve kvôli nadbytočnému tuku,“ konštatuje Maria Rosaria Filogranová z talianskeho observatória pre zdravie detí a dospievajúcich.

„Detská obezita uľahčuje rozvoj ortopedických chorôb a vyvoláva veľké psychické škody. Dieťa s nadbytočnými kilogramami sa monitoruje pokiaľ ide o krvný tlak, cholesterol, triglyceridy, glykémiu, index telesnej hmotnosti a riziko steatózy (stukovatenie) pečene. Cieľom je zabrániť deťom, aby hromadili kilá navyše, a to správnou diétou, zodpovedajúcou telesnou aktivitou a patričnou výchovou k zdravej výžive ako v rodine, tak v škole,“ dodáva Filogranová.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #jedlo #rodičia #obezita #nadváha #zmena #choroby #kilogramy #prístup

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...