Ako správne motivovať dieťa k umývaniu sa

Blíži sa večerná hodina a s ním spojený nielen zaslúžený oddych rodiča, ale aj kúpanie či sprchovanie detí a umývanie zúbkov.

04.06.2015 11:00
dieťa - voda - kúpanie Foto:
Niektoré deti vodu priam milujú, ale iné k nej majú nepochopiteľný odpor. Ako ho prelomiť?
debata

Niekde táto povinná večerná „jazda“ prebehne bez problémov, inde nastáva boj s dieťaťom o každú kvapku vody, ktorou sa mu rodič snaží umyť tvár, telo alebo vlásky.

Dvadsaťpäťročná mamička Lenka spomína, že jej dcéra Sofia tiež nechcela kúpať. „U nás to bolo našťastie iba prechodné obdobie. Ako bábätko mala Sofia vodu veľmi rada. Chodievali sme dokonca na baby plávanie. Odrazu však prišlo obdobie, že sme ju nevedeli dostať do vane. Bol to neuveriteľný boj každý večer. Nepomáhala žiadna motivácia, ani ‚uplácanie‘. Raz spala u babky a odrazu bol boj s kúpaním preč. Prešlo to z jedného dňa na druhý. Podľa mňa šlo o obyčajné obdobie vzdoru, ktoré ako príde, tak odíde.“

Veríme, že rodič, ktorého dieťa z akýchkoľvek príčin odmieta umyť sa, to nemá jednoduché. Plač a vzdor, ktorý kúpanie sprevádza, naozaj posúva hranice tolerancie rodiča veľmi ďaleko. Ako však dieťa správne namotivovať, aby sa mu kúpanie, sprchovanie, umývanie vláskov či zúbkov páčilo?

Príčiny, ktoré môžu súvisieť s neochotou umývať sa a ako na ňu:

  1. Ak sa dieťa v minulosti kúpalo rado a odrazu odmieta, zistite, či nemá zdravotný problém napríklad kožné ochorenie, ktoré ho štípe.
  2. Nie je to jednoduché, ale skúste zistiť, či za odmietaním umývať sa nie je nejaký psychologický problém napríklad strach, keď sa dieťaťu dostal pri umývaní vláskov šampón do očí, prípadne voda bola /teplejšia/stu­denšia ako očakávalo. Príčinou môže tieť byť, že sa mu kúpanie spája s tým, že v tom čase ste odišli z bytu a kúpala ho stará mama. Naozaj príčin môže byť veľa.
  3. Prestali ste používať detskú vaničku a dali ste dieťa do veľkej vane. Dieťa môže vo veľkom priestore cítiť, že nie je v bezpečí. Skúste ísť párkrát do vane spolu s dieťaťom, nech získa istotu, že sa mu v nej nič nestane.
  4. Má obdobie vzdoru a jednoducho robí presný opak toho, čo chcete. Občas stačí iba vymeniť to, čo chcete, za zákaz. Niekedy zaberie aj takáto malá finta. Ak nie, musíte zistiť, čo práve na toho vášho drobca zaberá.
  5. Je neochota kúpať sa iba občasná? Neriešte ju. Aj dospelý má niekedy dni, keď sa mu nechce nič, ani len vliezť do sprchy.
  6. Bojkotuje vaše dieťa umývanie zúbkov? Možno naň príliš tlačíte alebo si pri čistení poranilo ďasno. Skúste kúpiť novú kefku a pastu, ktorú si dieťa vyberie samo a čistite si zuby spoločne. Veď najlepšie ako deti niečo naučiť, je ísť im príkladom.
  7. Najčastejšou príčinou, prečo si dieťa nechce umyť vlásky býva, že mu počas umývania vošiel do očí šampón, ktorý štípal. V tomto prípade pomôže špeciálna čiapočka na umývanie vláskov. Ak príčinu nepoznáte, skúste dať dieťaťu do vane obľúbenú hračku napríklad bábiku, aby skúsilo umyť vlasy bábike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #motivácia #umývanie

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....