Uprac si izbičku! Čo nasleduje po tejto vete u vás?

Upratovanie izbičky nie je práve obľúbennou činnosťou vašej ratolesti?

15.04.2015 15:00
deti, upratovanie, izba, mama Foto:
Je čas upratovania!
debata

Ak ste mama, viete, aký neporiadok dokáže už dvoj či trojročné dieťa „vyrobiť“ vo svojej izbičke za pár minút. Ak však ide o upratovanie, to je hneď niekoľko výhovoriek na svete! Pritom upratovať vo svojej izbe by si mali už aj malé deti. Ak budete túto povinnosť robiť vždy namiesto nich, na poriadok ich nenaučíte. Je jasné, že očakávania treba prispôsobiť veku dieťaťa. Trojročná ratolesť si ešte neurobí v izbe dokonalý poriadok, ale minimálne vám pomôže.

Ako na to?

Je skvelé, ak vašej malej ratolesti kúpite praktický úložný systém do izby – farebné krabice a spoločne sa dohodnete na upratovacom pláne. Pritom neurčujte vy, čo do ktorej krabice patrí, toto rozhodnutie nechajte na dieťati. Buďte mu nápomocná a môžete ho usmerniť vetami: „kocky by mali byť v jednej krabici, plyšové hračky v druhej, autíčka v tretej…“ a tak ďalej podľa toho, čo všetko v jeho izbičke čaká na upratanie.

Dieťa nepodplácajte sladkosťami len preto, že si uložilo hračky! To by bol začarovaný kruh a po čase by váš malý poklad automaticky očakával sladkú odmenu za to, že si pozbiera kocky. Ak však spoločne upracete a v izbičke je zrazu dosť miesta, môžete si spoločne zaspievať či si pozrieť rozprávkovú knižku.

Ak vaša ratolesť rada vykonáva nejakú činnosť, napríklad pomáha pri varení, môžete to využiť. „Chceš mi pomáhať robiť šalát? Najskôr si ale uprac autíčka do krabice a hneď potom sa pustíme do varenia.“ Správna motivácia deťom pomôže zvládnuť aj pre nich nie práve najpríjemnejšie činnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #motivácia #upratovanie #izba

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...