Syndróm vyhorenej superženy? Nepodceňujte príznaky

Ženy sa môžu dostať až do stavu, kedy prestanú vnímať svoju hodnotu.

31.03.2015 11:00
žena, úlohy, super žena Foto:
Nedávate sama sebe priveľa úloh?
debata (1)

Nároky na ženy sú čoraz vyššie. A nie všetky sa s nimi dokážu prirodzene popasovať. O slovo sa hlási extrémne vyčerpanie, nespokojnosť, prehnaná kritika voči svojej osobe, podceňovanie. „Takýto stav opisujem ako syndróm vyhorenej superženy,“ vysvetľuje profesionálny coach Janette Šimková. O čo ide?

„Je to skôr moja subjektívna ‚diagnostika‘, ktorou opisujem ženy, ktoré sú náročné a veľmi kritické voči sebe. V istom okamihu zisťujú, že voči nárokom, ktoré kladú samy na seba a ktoré k nim prichádzajú z vonku, už nedokážu adekvátne reagovať.“ Nejde pritom o klasické „vyhorenie“, ktoré diagnostikuje psychológ, ale o vnútorné nastavenie, kedy ženy pocítia vyčerpanosť a prestávajú vnímať svoju hodnotu. „Je to až nepriateľský postoj voči sebe, kedy si dookola hovoria ‚zlyhávam, nič nezvládam, nič nedokážem‘. Opantá ich frustrujúci pocit a majú dojem, že cez tento stav sa nedokážu preniesť,“ hovorí odborníčka.

Profesionálny coach Janette Šimková. Foto: archív J. Š.
portret J. Simkova Profesionálny coach Janette Šimková.

Okolie túto zmenu dokáže zaregistrovať. „Ak majú takéto ženy vnímavého partnera či blízke priateľky, pravdepodobne si vypočujú vetu ako ‚prečo sa stále kritizuješ‘. Problémom vyhorenej superženy je aj večné spochybňovanie svojich úspechov. Ak ju niekto pochváli, ona zareaguje s nedôverou a spochybní tieto vyjadrenia napríklad slovami: ‚boli tam aj rezervy‘ či ‚mohla som to urobiť aj lepšie‘. A to už smeruje k deštrukcii voči sebe,“ tvrdí Šimková. Ženy jednoducho od seba vyžadujú veci, ktoré nie je celkom na mieste od seba žiadať.

Ako z toho von? „Žena si potrebuje uvedomiť, že od seba chce viac, ako je v jej silách. To je prvý krok. Následne musí zmeniť niektoré svoje postoje,“ tvrdí Janette Šimková. Nie všetko v rodine a v domácnosti musí manažovať práve ona. Mala by začať vnímať, že nie všetko „musí“ alebo „je nutné“ urobiť. „Niečo môže ísť aj samovoľne a predsa to funguje.“ Ak však žena nemá na zmenu vlastné kapacity a nevie, ako ďalej, je namieste vyhľadať odborníka. „Ten jej pomôže zneutralizovať niektoré obmedzujúce presvedčenia, ktoré o sebe má a ktoré ju limitujú, aby mohla byť sama sebou a nechcela od seba veci, ktoré ani chcieť nemusí.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #kritika #superžena #hodnota #deštrukcia

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...