Nevydatá matka. Na čo všetko má nárok?

Nie každý sa hrnie do manželstva a tak sa neraz stane, že mamička zostane s dieťaťom sama.

22.03.2015 11:12
matka, žena s bábätkom, bábätko Foto:
Na čo máte nárok ako slobodná mamička od otca vášho dieťaťa?
debata

Či už je to jej vlastné rozhodnutie alebo ju partner po oznámení tehotenstva opustil, či sa rozišli po narodení dieťaťa, výsledok je ten, že žena sa musí postarať o seba aj potomka. Áno, sú výnimky, keď má otec charakter a o dieťa aj bývajú partnerku sa postará aspoň do času, kým je ona na rodičovskej dovolenke. Bohužiaľ, naozaj ide skôr o zriedkavé situácie. Častokrát po rozchode vzniká pre mamičku doslova existenčný problém. A ak nepomôže rodina, následky bývajú katastrofálne.

Andrea „randila“ s Tiborom viac ako štyri roky. Neplánovali síce svadbu, ale občas Andrea nadhodila tému o tom, že by mohli vyskúšať spoločný podnájom. Tibor, nijako radikálne neprotestoval, skôr to však zahral tak na neurčito. Tesne pred Vianocami Andrea zistila, že je tehotná. Oznámila to svojmu priateľovi a dúfala, že bude svadba. Ostala však nemilo prekvapená.

Tibor konečne vyšiel s pravdou von a povedal matke svojho budúceho dieťaťa, že on vlastne žiadnu rodinu neplánoval a nech ide na potrat. Ona to odmietla. A on zdupkal. Andrea neskôr porodila dcéru. Pár rokov sa spolu s Tiborom naťahovala o určenie otcovstva, výživné a príspevok na výbavičku. Dnes, keď má Sofia takmer päť rokov, situácia je pokojnejšia, ale ako mladá mamička hovorí, keby sa mala rozhodnúť opäť, celú situáciu by riešila inak – dala by si oveľa väčší pozor na to, s kým otehotnie.

Na čo máte nárok od otca dieťaťa, ak ste zostali s malým dieťaťom sama:

Čo na to zákon? „Podľa § 74 Zákona o rodine je otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.“

O čo môžete otca dieťaťa žiadať (ak to nepôjde dohodou, tak návrhom na súd):

  1. Výživné na dieťa (otec musí byť zapísaný v rodnom liste).
  2. Príspevok na výživu nevydatej matke. Táto dávka je opakovaná a slúži na vyrovnanie životnej úrovne matky pred tehotenstvom a pôrodom (čiže, ak sa mamičke znížila narodením dieťaťa životná úroveň). Samozrejme, súd prihliada na to, aké sú majetkové pomery otca. Najskôr o ňu môžete požiadať vtedy, keď vám klesnú vzhľadom na tehotenstvo príjmy napríklad odchodom na rodičovskú dovolenku, dlhodobá PN a podobne. Maximálna dĺžka, počas ktorej ju môžete od otca dieťaťa žiadať je dva roky.
  3. Príspevok spojený s nákladmi na tehotenstvo, pôrod a narodenie dieťaťa. Ide o dávku jednorazovú, kde si môžete uplatniť náklady u gynekológa, stomatológa, za prenatálne vitamíny, výbavičku dieťaťa či iné náklady, ktoré vznikli z dôvodu tehotenstva a pôrodu.

Pokiaľ, otec dieťaťa nie je prístupný dohode, budete musieť podať návrh na súd, kde uvediete, čo žiadate, priložíte rodný list (ak je dieťa už narodené), doklady (bločky, faktúry), ktoré dokazujú kúpu výrobku či služby, ktorú žiadate refundovať, doklady o nákladoch (nájomné, elektrina a podobne) a doklady o vašom príjme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #príspevok #dieťa #rodina #matka #výživné #nárok

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...