Štyri zásadné chyby pri výchove tínedžera! Preto vám to nejde

Ako docieliť, aby to medzi vami večne neiskrilo?

13.03.2015 11:00
tínedžer, výchova Foto:
Ako zvládnuť tínedžera?
debata

Vychovávať tínedžera nie je práve jednoduché. A rodičia sa dopúšťajú zásadných chýb, ktorým by sa mohli celkom jednoducho vyhnúť. A život by bol oveĺa príjemnejší.

Chyba 1. Absolútna kontrola

Dieťa potrebuje priestor, hoci vám to možno nie je celkom po vôli. Iste, máte právo sa pýtať, kam ide a s kým, ale večné „vypočúvanie“, ktoré vás má oboznámiť s každou minútou v živote vášho tínedžera je kontraproduktívne a nedocielite tým nič iné, len zlosť u vášho dieťaťa. A náslledné zatajovanie, pretože to či ono sa vám zväčša nepáči. Dôverujte mu, veď ste ho vychovali.

Chyba 2. Emocionálne „výlevy“

Možno ste na pokraji síl, nervózna, podráždená a máte všetkého akurát tak dosť. Ale to neznamená, že na vášho tínedžera musíte „vrieskať“ od rána do večera, neustále ho z niečoho obviňovať, dávať mu čosi za vinu… A to posledné, čo potrebuje, je, aby ste sa takto nepredvídavo správali pred jeho kamarátmi. Snažte sa byť v pohode, ak s ním komunikujete, vaša konverzácia by nemala byť len o príkazoch a obvineniach.

Chyba 3. Žiadne jasné hranice

Tínedžer ich rozhodne porebuje. Nemá sa cítiť ako vo väzení, ale pár jasných pravidiel musí dodržiavať. A ak nie, prídu sankcie, ktoré korešpondujú s jeho vekom. Trvajte na nich! O hraniciach môžete spoločne diskutovať, ale ak ich raz stanovíte, nemali by platiť len do nasledujúceho víkendu.

Chyba 4. Zľahčovanie

„To je iba puberta“ či „Veď to prejde“ môže byť a nemusí byť pravda. Ak sa o svoje dieťa nezaujímate, očakávajte, že sa vám to vypomstí. Ako rodič nemôžete mávnuť rukou nad všetkým, čo sa vám práve nechce riešiť. A zľahčovať by ste nemali ani problémy vášho tínedžera, akokoľvek nepodstatné sa vám zdajú. Vždy si nájdite čas, aby ste sa svojím dieťaťom zaoberali, neodsúvajte ho na vedľajšiu koľaj, lebo je už „veľké“.

debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #výchova #tínedžer #trápenie

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...