Rozmaznávanie starými rodičmi. Áno či nie?

Každý rodič má vlastné predstavy o výchove, stravovaní či trávení voľného času svojich detí.

06.03.2015 17:00
starí rodičia, rodina, výchova Foto:
Starí rodičia zohrávajú vo výchove dôležitú úlohu.
debata

A nie je ničím výnimočným, že sa táto predstava častokrát nezhoduje s názormi starých či prastarých rodičov.

Vnúčik alebo vnučka prídu k babke a dedkovi a oni ich so všetkou láskou zahrnú sladkosťami, hračkami, dovolia im dívať sa na televízor hoc i celý deň, vypekajú dobroty od výmyslu sveta. Rodičia buď len nemo škrípu zubami alebo tí odvážnejší sa i ozvú. Nuž, a problém je na svete. Starí rodičia tvrdia, že si chcú vnúčatá užiť, rozmaznávať, rodičia naopak vyžadujú dodržiavanie zásad a predstáv i mimo svojej domácnosti. Dá sa vôbec nájsť kompromis?

Spýtali sme sa vás, ako riešite medzigeneračnú rozdielnosť názorov:

Zuzana (38), syn Tomáš (15)
„Môj otec bol na nás so sestrou veľmi prísny. Jedlo sa vždy len spoločne, žiadne jedlo pri televízore. Kontroloval nás kam ideme a s kým a ešte ako 18 ročné sme dodržiavali večierku o 21.00 hod. Pre dnešné decká nepochopiteľné, pre nás úplne prirodzené. Kamarátky sa k nám kvôli otcovi báli chodiť, lebo bol dosť prchký a nemal problém vynadať hocikomu, s koho názorom nesúhlasil alebo sa mu dotyčná osoba z nejakého dôvodu nepáčila. A tak, hoc sa nám veľa, pre nás extrémne prísnych pravidiel, nepáčilo, rešpektovali sme ho. Mama bola tá citlivá, ktorá síce vždy stála pri otcovi, ale vedela situáciu upokojiť. Dnes mama nežije a môj otec sa zmenil o 180°. Môjho syna absolútne rozmaznáva. Vyvára mu jedlá, aké si syn rozkáže. Bez problémov ho nechá jesť pri televízore. Kupujem mu všetko, na čo si zmyslí. A mňa karhá, že som na dieťa priveľmi prísna. Keď oponujem, že ani štvrtinu z toho, ako bol prísny on na nás so sestrou, odrazu si nepamätá. A viete čo? Neriešim. Keď sú dedko aj vnuk spokojní, je to pre mňa to najpodstatnejšie.“

Daniela (28), dcéra Petra (3)
„Ja to naopak riešim, lebo ja som mama a viem, čo je pre moju dcéru najlepšie. Preštudovala som v tehotenstve množstvo kníh o výžive a výchove a tak mám vlastnú predstavu, akým smerom sa má moja výchova uberať. Som zásadne proti sladkostiam, keď už, tak to riešime sušeným ovocím alebo kúskom doma upečeného celozrnného koláčika. Dcére nekupujem ani rôzne pribináčky, termixy, brumíkov a podobné hlúposti, z ktorých sa len priberá a nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Nuž, a s týmto som sa nestretla s pochopením u mojich, ale najmä u manželových rodičov. Všetci totiž majú pocit, že oni majú právo dieťa rozmaznávať a napchávať sladkosťami. A tak sa snažím kontakt s nimi obmedziť na minimum. Aspoň, kým nepochopia, že moje dieťa si budem vychovávať podľa seba.“

Pravidlá, aby boli všetci spokojní:

1. Pozývajte starých rodičov radšej k vám, lebo môj dom, moje pravidlá…
2. Keď idete na návštevu k starým rodičom, nedávajte dieťaťu príliš veľa jedla, keď viete, že u starkých sa opäť naje.
3. Snažte sa pochopiť, že aj keď majú starí rodičia iný názor na výchovu a stravovanie, určite nechcú vášmu dieťaťu zle. Rovnako to nie je boj s vami o lásku k dieťaťu.
4. Vysvetlite rodičom, že môžu dať dieťaťu sladkosť, ale až po riadnom obede resp. večeri.
5. Nepreháňajte! Jednou sladkosťou raz za čas či dovolením pozerať televíziu dlhšie vaše dieťa nepriberie, neochorie a ani nijako mentálne neutrpí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #voľný čas #starí rodičia #rozmaznávanie

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....