Keď je žena na deti sama...

Deti a domácnosť dajú zabrať každej žene, najmä, ak sa na pomoc manžela či partnera nemôže takmer vôbec spoľahnúť.

22.02.2015 14:00
výchova, matka, dieťa, výlet Foto:
V prírode vám ubehne čas rýchlejšie ako doma medzi štyrmi stenami.
debata

Ak s tomu ešte nie je nablízku ani širšia rodina, ktorá by mohla pomôcť, je situácia oveľa komplikovanejšia.

Začne to vplyvom hormónov v tehotenstve, pokračuje popôrodnou depresiou či baby blues a končí pocitmi samoty, nepochopenia, frustrácie počas rodičovskej dovolenky. Žena trávi svoj čas, prebaľovaním, kŕmením, uspávaním dieťaťa alebo domácimi prácami. V tomto období je pomoc partnera alebo rodiny veľmi dôležitá, no často absentuje. Muž chodí do práce, babky sú stále vitálne a tiež ešte pracujú alebo rodina žije na úplne opačnom konci Slovenska.

„Zuzana pochádzala zo západného Slovenska a do Košíc sa presťahovala kvôli manželovej práci. V tomto meste nikoho nepoznala. A keďže sme sa presťahovali aj s vtedy polročnou dcérou, nemala som tu ani bývalých kolegov, kolegyne, kamarátky…Keď sa narodila druhá dcéra, išla som "z materskej do materskej“ takže nové kontakty žiadne. Pomoc od rodiny som tiež nemohla očakávať, lebo moji aj manželovi rodičia boli stovky kilometrov od nás. A tak mi nezostávalo iné, iba si začať budovať nové vzťahy. Najskôr som spoznávala susedov a keď sme začali s dievčatami chodiť na ihriská, zoznamovala som sa s mamičkami na materskej. Niektoré z nich sú dodnes moje dobré kamarátky. Potom prišla práca a s ňou noví kolegovia. Už je to desať rokov, čo sme sa presťahovali z malého mesta neďaleko Bratislavy do Košíc. Zvykla som si, i keď dodnes mi moja rodina chýba. Pozitívom toho všetkého však bolo to, že sme sa s manželom naučili spoľahnúť sa len sami na seba."

Máte jedno, dve či viac detí a žijete ďaleko od rodiny, v prostredí, kde nikoho nepoznáte? Ponúkame vám pár tipov, ako si zvládnuť život s deťmi, ďaleko od rodiny:

1. Zoznamujte sa s novými ľuďmi. Susedia, mamičky v materských centrách, parkoch, na pieskoviskách, v škole či škôlke sú ideálne na nadviazanie komunikácie.

2. Navštevujte blízku rodinu podľa možností čo najviac prípadne ich pozývajte k vám. Občas si môžete spraviť s deťmi výlet za rodinou vlakom alebo autobusom. Deti budú mať zážitky a vy sa aspoň odreagujete a načerpáte energiu.

3. Ak sú deti väčšie, zamestnajte sa aspoň na čiastočný úväzok, začnite študovať alebo si nájdite hobby, ktoré vám zabezpečí kontakt s inými ľuďmi (posilňovňa, zumba, kurz keramiky, plávanie…čokoľvek čo vás baví). V prípade, že máte malé deti, poproste manžela, aby s nimi zostal alebo si zavolajte študentku, ktorá na nich dohliadne.

4. Nepoznáte v meste nikoho? Internet ponúka množstvo možností. Stačí, ak sa zaregistrujete na stránkach pre mamičky alebo na sociálnej sieti a zoznamovanie s novými kamarátkami môže začať.

5. Občas vybehnite s mužom na kávu či večeru.

6. Robte si s deťmi výlety. Určite sa nachádzajú v okolí zaujímavé miesta (hrady, zámky, jaskyne, farmy…), ktoré by bolo dobré vidieť. Deti sa unavia a vám ubehne čas rýchlejšie ako doma medzi štyrmi stenami.

7. Manžel/partner nemá byť vaše tretie dieťa, ale naopak, má participovať na výchove aj chode domácnosti.

8. Ak nestíhate, zavolajte si na pomoc pani na upratovanie či postráženie detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #domácnosť #výchova #starostlivosť o deti

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...