Aké komplimenty si deti zapamätajú?

Viete, aké komplimenty sú pre deti najvhodnejšie a motivujúce?

27.01.2015 13:00
školka, matka, mama, dieťa, výchova, malovanie Foto:
Dieťa potrebuje vašu pochvalu.
debata

Rodičia chcú byť pre deti dobrými vzormi. Chcú z nich vychovať šikovných ľudí. Chcú, aby ich deti boli citlivé a zároveň si verili. Preto sú pre deti už v útlom veku veľmi dôležité pochvaly. Je dôležité deti oceniť, povedať im povzbudivé slová, keď sa im niečo podarí, keď nám na tvári vyčaria úsmev. Viete, aké komplimenty sú pre deti najvhodnejšie a motivujúce? Tu je zopár príkladov:

Mám rada, keď sa so mnou rozprávaš

Hovoríte dieťaťu, že je pre vás dôležité, čo vám povie. Podporujete ho, aby malo na veci svoj názor a aby sa pred vami neostýchalo hovoriť o čomkoľvek.

Dnes sme sa nenudili, však?

Je dôležité, aby dieťa vedelo, že aj s rodičom sa dá prežiť pekný a zaujímavý deň. Že si naň urobíte čas bez toho, aby muselo neustále čakať a dožadovať sa vašej prítomnosti. Ide o to, aby ste spolu trávili čas aktívne a nie vysedávaním pred televízorom či za počítačom. A dieťa by malo vedieť, že takýto deň sa páči aj vám.

Je super, keď sa môžeme spolu hrať

Netvárte sa, že stavanie postavičiek z lega je tá najväčšia nuda na svete a že to robíte len s veľkým sebazaprením. Môžete si vymyslieť milión hier, ktoré prinesú radosť všetkým, deťom aj rodičom. A je skvelé, ak následne ratolesti poviete, ako ste si spoločnú hru užili. Zavolá vás aj nabudúce.

To si vymyslel naozaj skvele

Hoci išlo o maličkosť, samú vás prekvapilo, čo ten malý človiečik dokáže. A keď ho pochválite, motivujete ho aj pre ďalšie výzvy, do ktorých sa pustí.

Si odvážny, nebál si sa a podarilo sa to!

Pre ustráchané dieťa je práve táto pochvala výnimočná. Dá mu veľa práce aj úsilia, aby sa pustilo do vecí, z ktorých má strach. A keď sa mu následne niečo podarí, očakáva reakciu. Ak z vašej strany žiadna nepríde, bude mu to ľúto. A možno nabudúce sa do niečoho takého ani nepustí.

Zasa si ma rozosmial

Smiech je dôležitým spojivom medzi deťmi a rodičmi. Neukazujte mu len vážnu tvár, plnú starostí a zákazov. Naopak, čím viac sa spolu smejete, tým intímnejší vzťah si medzi sebou budujete. Je to o láske, pochopení aj srdečnosti, ktorú dieťa v rodine potrebuje cítiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #pochvala #motivácia #radosť

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...