Viete, čo by malo vaše trojročné dieťa ovládať?

V troch rokoch sa deti pomaly osamostatňujú.

25.01.2015 14:00
dieťa, stravovacie návyky, stolovanie Foto:
Trojročné dieťa má jesť samostatne, ideálne aj s príborom.
debata

Je to už vek, kedy by mohli zvládnuť pobyt v materskej škole a väčšinu z nich pravdepodobne onedlho čaká i zápis do materskej školy či už i nejakú navštevujú.

Podľa „starších ročníkov“ boli kedysi deti samostatnejšie a zvládali oveľa viac. Zita, bývalá učiteľka v materskej škole, ktorá je teraz na dôchodku s úsmevom spomína, ako svoju trojročnú dcéru poslala do neďalekých potravín po smotanu. Keďže ako každá mama sa bála, aby sa dcére niečo nestalo, za rohom ju nenápadne sledovala. A postupne povinnosti pridávala. " V štyroch rokoch bola dcéra natoľko samostatná, že som sa ju nebála pustiť samú do najbližších potravín na malý nákup alebo k mojej mame, ktorá bývala neďaleko, po čerstvé vajíčka." Áno, poviete si bola iná doba, chodilo menej áut… To je samozrejme pravda, ale… „Dnes to je podľa učiteliek, s ktorými som v kontakte, ešte horšie. Mamičky považujú svoje deti za malé na všetko, i to, čo by vzhľadom k svojmu veku hravo zvládli“, hovorí Zita.

10 základných vecí, ktoré by malo zvládnuť trojročné dieťa

1. Jesť samostatne, ideálne aj s príborom.
2. Vedieť sa obliecť a obuť. Nemusí si vedieť zaviazať šnúrky na topánkach i keď sa to v minulosti vyžadovalo (záleží to od rozvinutosti jemnej motoriky).
3. Piť z pohára (nie z fľašky s cumľom), nepoužívať na upokojenie cumeľ.
4. Ovládať hygienické návyky. Dieťa by malo byť bez plienky, vedieť si dať dolu oblečenie, samostatne sa posadiť na záchod. Pozor! „Nehoda“ sa občas môže stať a učiteľky v materskej škole to určite pochopia.
5. Správne držať ceruzku. Ak, to vaše dieťa nezvláda dokonale nevadí, skúste mu zaobstarať trojhranné ceruzky, ktoré sú na nácvik správneho držania dôležité.
6. Vedieť istý čas vydržať bez rodiča. Samozrejme, chápeme, že začiatky nebývajú ľahké, ale obdobie zvykania si na škôlku by nemalo presiahnuť istý čas.
7. Rešpektovať resp. vedieť sa prispôsobiť režimu v materskej škole.
8. Používať reč ako dorozumievací prostriedok. Trojročné dieťa by malo vedieť aktívne používať od 300 do 1000 slov v závislosti od komunikačných daností dieťaťa.
9. Byť schopné sa socializovať. Rodič, ktorému dieťa ide do materskej školy by ho mal na to vhodne pripraviť. Napríklad i návštevami materských centier, pieskovísk, detských kútikov a podobne.
10. Má si vedieť poznať svoje veci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #materská škola #samostatnosť #zručnosti detí

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...