Odklad školskej dochádzky. Dávali ste ho i vy?

Zápisy budúcich prváčikov do základných škôl sa začali 15.1 2015 a trvajú do 15.2.2015.

24.01.2015 17:00
školáci, škola, vzdelávanie, prvák Foto:
Niektorí rodičia sa rozhodli pre odklad školskej dochádzky svojich detí.
debata

Zápisy budúcich prváčikov do základných škôl sa začali 15.1 2015 a trvajú do 15.2.2015. O ter­mínoch práve vo vašom meste by vás malo upozorniť mesto či mestská časť na svojich webových stránkach či škola do ktorej obvodu spadáte podľa miesta bydliska.

Rozhodli ste sa (či už po porade so psychológom, učiteľkami v materskej škole alebo vlastným zvážením schopností dieťaťa) pre odklad školskej dochádzky? Nuž, i napriek tomuto fakt, ak vaše dieťa dovŕšili k 1.9.2015 šesť rokov, musíte ho dať zapísať a následne požiadate o odklad školskej dochádzky.

Marianna zvažovala, či svoju dcéru, ktorá sa narodila v marci dá v septembri do školy, nakoľko učiteľky v materskej škole vyjadrili podozrenie, že Melánia nie je ešte podľa nich schopná zvládnuť školu keďže je veľmi hravá, nevie sa sústrediť a neobsedí pri jednej činnosti ani desať minút. Marianna však nevyhľadala odborníka- psychológa a rozhodla sa dať dcéru v septembri do školy. „Dnes svoje rozhodnutie ľutujem, lebo naozaj sa potvrdil scenár, ktorý mi predpovedala učiteľka v materskej škole. Melánia sa v škole trápila. Chcela sa hrať, neustále odbiehala z lavice, nevedela sa sústrediť na jednu činnosť. Každú chvíľu si ma učiteľka volala do školy a neustále sme museli riešiť jej vyrušovanie, ktoré zle vplývalo aj na iné deti. Nakoniec som sa rozhodla po pol roku Melániu vrátiť späť do škôlky. Ani tento krok však na moje dieťa nevplýval dobre. Bolo to však rozhodne lepšie, ako trápenie v prvom ročníku.“ spomína Marianna.

Inú skúsenosť ma Gabika, ktorej tiež bolo odporučené, aby dala svojho syna Mareka do školy až o rok neskôr. "Marek je narodený 3.9, takže na zápis sme ísť ešte nemuseli. Aj učiteľky v materskej škole hovorili, že nech ho nedávam, vraj má čas a užije si detstvo. Mne sa zdal môj syn úplne v poriadku a podľa mňa by prvú triedu zvládol bez problémov. Vedel počítať do desať, ovládal farby, dokonca vedel napísať tlačeným písmom svoje meno. Zaujímal sa o nové veci, chcel sa učiť čítať. A tak som sa rozhodla, že mu dám spraviť testy školskej zrelosti. Na počudovanie učiteliek, bol Marek na školu pripravený. Tak sme to riskli a neľutujem. Nuž, nie vždy treba dať na názor učiteliek.

Aké sú dôvody, kedy treba naozaj zvážiť odklad školskej dochádzky:

  • Dieťa je narodené v letných mesiacoch (je to individuálne a takýmto deťom sa zvyčajne odporúča test školskej zrelosti)
  • Dieťa má problém s komunikáciou (napríklad povedať viacslovnú vetu), má narušenú komunikačnú schopnosť alebo nevie vyslovovať dobre niektoré písmená (R, S, H,L…)
  • Nezvláda samoobslužné činnosti (obliecť sa, vyzliecť, jesť bez pomoci dospelých, pomočuje sa v strese a podobne).
  • Je neposedné, nevie sa sústrediť na určitú činnosť dlhšie.
  • Zaujíma ho viac hra, ako učenie sa nových vecí. Nemá záujem o kreslenie, písanie, čítanie…
  • Má problém začleniť sa do kolektívu, socializovať sa. Je ustráchané a extrémne naviazané na rodiča.
  • Nevie povedať ako sa volá a kde býva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvák #vzdelávanie #školská dochádzka #odklad školskej dochádzky

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...