Dieťa z detského domova na Vianoce u vás. Je to naozaj dobrý nápad?

Vianoce sú spojené s rodinou, štedrosťou, láskou a tiež pomocou.

14.12.2014 17:00
Vianoce, rodina, radosť Foto:
Doprajeme deťom atmosféru Vianoc so všetkým, čo k tomu patrí.
debata

Robia sa rôzne charitatívne zbierky, lebo ľudia sú prívalom emócií naklonení pomáhať. A tak sa u niekoho zrodí myšlienka, pomôcť na chvíľu dieťaťu z detského domova…

Poviete si, krásna myšlienka, pomôžem nejakému malému dievčatku alebo chlapčekovi. Ukážem, mu aké to je v úplnej rodine. Doprajeme mu atmosféru Vianoc so všetkým, čo k tomu patrí. Množstvo dobrého jedla, príjemná atmosféra, spoločný program… A potom ho vrátime späť odkiaľ prišlo. Detská duša je krehká a podľa toho by sme s ňou mali aj narábať. Čo dospelý človek zvládne na dieťati môže zanechať doživotné „škrabance“. Preto je dôležité nerobiť pomoc len preto, aby sme sa my sami dobre cítili, aby sme mali pocit, že pomáhame.

Vziať si dieťa z detského domova počas sviatkov k sebe, či radšej nie? Odpovedá Mgr. Emília Bezáková, PhD, Manažérka odborných činností, Úsmev ako dar

"Pre deti z detských domovov je určite príťažlivé, ak sa o nich niekto zaujíma. No, paradoxne, môže byť pre nich veľmi škodlivé, ak sa v kruhu neznámej rodiny ocitnú len raz, a to na Vianoce. Po takto strávených sviatkoch sa dieťa vráti späť do domova, a nie vždy rozumie tomu, prečo ho títo ľudia na Vianoce prichýlili a potom sa v jeho živote už nikdy viac neobjavili. Deti z detských domovov zažili mnoho strát, ktoré veľakrát nemajú spracované ani v dospelosti, a ďalšia strata vzťahu im určite neprospeje.

Navyše počas vianočných sviatkov panuje v rodine tzv. „ideálna atmosféra“. Všetci si užívajú pokoj, vzájomnú prítomnosť a materiálny dostatok. Dieťa si tak môže vybudovať predstavu, že len takáto rodina je tá správna. Bude si rodinu spájať s dostatkom jedla, darčekov a „sviatočnej ústretovosti“. A to je, predsa len, trochu skreslený obraz fungujúcej rodiny."

Chcete pomôcť? Nerobte to len počas Vianoc. Tri body, ako efektívne pomôcť dieťaťu z detského domova:

1. Nie len jeden deň v roku
Zaujímajte sa o dieťa počas celého roka, nielen počas vianočných sviatkov. Navštevujte ho, ukážte mu ako funguje bežná domácnosť u vás, dovoľte mu, aby sa k vám mohlo vracať po dlhší čas.

2. Pochopenie detskej duše
Ak čakáte, že k vám jeden či dvakrát príde malé, milé usmievavé štvorročné dievčatko či chlapček, zabudnite na takúto formu pomoci. Takáto forma pomoci je vhodná najmä pre staršie deti, ktoré už chápu súvislosti. Vedia, že po víkende či sviatku u vás sa budú musieť vrátiť do detského domova a nespôsobí im to takú traumu ako malému dieťaťu.

3. Pretrvávajúce vzťahy aj po odchode z detského domova…
Jednou z úžasných vecí, ktoré môžete spraviť pre takéto deti, je dať im pocit, že po odchode z detského domova (zvyčajne vo veku 18 rokov) budú mať „vonku“ niekoho za kým môžu ísť, kto im pomôže, poradí, nasmeruje. Toto je však dlhodobé budovanie si vzťahu s dieťaťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodina #charita #Vianoce #dobrý skutok

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...